Više od 2.000 građana učestvovalo je danas u Zagrebu na 23. paradi ponosa, koju su svojim dolaskom podržali gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i više političara s levog političkog spektra.

Okupljeni su, u pratnji jakih policijskih snaga i bez incidenata, prošli centralnim gradskim ulicama, od Hrvatskog narodnog pozorišta do parka Ribnjak, gde je održan završni program.

Zabavni program trajaće do ponoći.

Ovogodišni skup LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih porodica, održan je pod geslom „Ustale i ostale! – Ustali i ostali!“.

Gradonačenik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je novinarima da od 2002. dolazi na Zagreb Pride. On je ocenio da se situacije promenila u odnosu na prvu paradu ponosa koju su obeležili brojni incidenti.

Jedan od organizatora skupa, Franko Dota rekao je da su pripadnici LGBT+ zajednice ustali pre 22 godine da bi ostali u Hrvatskoj.

„Poručujemo onima koji žele da nas nema, da neće moći i da neće proći. Stoga nije čudno da nam je glavno geslo ove godine "Ustale i ostale, Ustali i ostali" jer smo pre 22 godine ustali da bismo ostali u ovoj zemlji“, rekao je Dota.

Okupljeni su nosili zastave i druge rekvizite duginih boja, kao i zastave Hrvatske, Među brojnim transparentima bili su i „Transprava su ljudska prava“, „Šta vas boli ko koga voli“ i „Mržnja nije porodična vrednost“.

U proglasu uoči 23. Povorke ponosa istaknuto je da su lezbejke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interseks osobe i cela kvir zajednica, ustali protiv napada na njihove slobode, prava, živote, porodice i tela.

Oni su naglasili da je LGBTIQ zajednica najveća, društveno najvidljivija, politički najuticajnija i kulturno najaktivnija manjina, ali da nema ni novine, ni kulturni centar.

U proglasu se podseća da se ove godine obeležava i deseta godišnjica životnog partnerstva kao trajne zaštićene vrednosti Republike Hrvatske. Prema dostupnim podacima, dosad je sklopljeno oko 500 životnih partnerstava, a jedno i danas tokom manifestacije.

Kao i prošle godine, Povorku ponosa suorganizovali su Grad Zagreb i udruženje Zagreb Prajd.

Izvor