Peru: trans osobe „mentalno bolesne“ nakon ukaza vlade - Geten

Trans, rodno kvir, i interseks osobe u Peruu od sada se klasifikuju kao „mentalno bolesne“ nakon ukaza Ministarstva zdravlja vlade ove zemlje.

Ukaz, koji je potpisala predsednica Perua Dina Boluarte, određuje „transseksualizam“ i „poremećaj rodnog identiteta kod dece“ kao mentalna oboljenja.

Takođe, kategorizuje „dvojni transvestizam“, „transvestitski fetišizam“ i druge „poremećaje rodnog identiteta“ i smešta ih u istu grupu mentalnih bolesti.

Ministarstvo zdravlja Perua navodno tvrdi nakon objave ukaza, da je to bio jedini način na koji mogu da „garantuju puno pokrivanje medicinske nege za mentalno zdravlje.“

Ukazom će biti izmenjen tekst u Osnovnom planu zdravstvenog osiguranja kako bi odražavao stanovište da su trans i interseks osobe mentalno bolesne, a njihova stanja poremećaj mentalnog zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je naglasilo u saopštenju u petak 11. maja da uprkos ukazu, LGBTIQ+ osobe ne treba da budu podvrgnute takozvanim „konverizivnim terapijama“ i ukazalo na rezoluciju iz 2021. godine, koja ih štiti od praksi konverzivne terapije.

Trans grupe širom Perua snažno su osudile ovu odluku kao korak unazad za već složen odnos ove zemlje prema pravima LGBTIQ+ osoba.

Direktor grupe OutfestPeru, rekao je u saopštenju objavljenom na mreži X/Twitter da se trans zajednica Perua neće umiriti dok ovaj ukaz ne bude bio povučen.

On je dodao da vlada „nema pametnijeg posla“ nego da napada trans osobe ovim ukazom, te da je isti usvojen 100 godina nakon dekriminalizacije homoseksualnosti u Peruu 1924. godine.

Slično tome, grupa za prava LGBTIQ+ osoba Red Peruana, osudila je ovaj potez zbog nastavljanja i učvršćivanja stigmatizacije peruanske trans zajednice, i dodala da je mera zasnovana na „zastarelom“ pogledu na rodni identitet.

Persi Majta Tristan, istraživačica na Univerzitetu Lime, izjavila je za Telegraf, da ukaz pokazuje nedostatak svesti o složenim LGBTIQ+ pitanjima.

„Ne možete ignorisati kontekst, a to je da se ovo dešava u izuzetno konzervativnom društvu, gde LGBT zajednica nema prava i gde se označavanjem LGBT osoba kao mentalno bolesnih otvaraju vrata konverzivnoj terapiji.“

Istraživanje agencije Ipsos početkom 2023, pokazalo je da 81 procenat Peruanaca smatra da su trans osobe suočene s diskriminacijom u današnjem društvu.

Godine 2020. izveštavali smo o situaciji u vezi s pravima trans osoba u Peruu, tekst možete pročitati ovde.

Prevela i priredila: MJ

Izvor