Zamenica predsednika poljskog parlamenta biće transeksualka? - Geten

Anna-GrodzkaAna Grodzka nominovana je od stane svoje partije za zamenicu predsednika parlamenta, ali je to izazvalo ogromne predrasude kod drugih partija.

'Čak i njeni protivnici priznaju da je Ana inteligentna i dostojanstvena ličnost. Nema ničeg kontroverznog u vezi sa njenom politikom i personom. Problem im očigledno predstavlja njena promena pola.’


Poljska poslanica Ana Grodzka, danas bi mogla da uđe u istoriju tako što će postati transeksualna političarka na najvišem položaju na svetu. Ana, izabrana za poslanicu 2011, ispred liberalne partije, nominovana je za zamenicu predsednika donjeg doma poljskog parlamenta. Parlamentarna većina će biti potrebna da odobri njenu kandidaturu. Ali sama ideja da bi muškarac koji je imao operaciju promene pola mogao postati jedan od najviših poljskih zvaničnika izazvala je velike kontroverze.


Međutim, ono što je izazvalo pravi bes u Poljskoj ovih dana bili su zapravo komentari opozicione političareke Kristine Pavlovic o homoseksualnim vezama. Ona je rekla da ‘društvo ne sme da pruži lagodan i lep život nestabilnim i trulim odnosima od kojih ne dobija ništa, jer je jedina stvar koja povezuje te ljude seks.” Ona je rekla da su homoseksualni odnosi “hedonstički i autodestruktivni i za partnere, i za njihove porodice”.

 

Ubrzo potom pojavio se i video snimak jednog konzervativnog poslanika, koji svojim pristalicama na sastanku govori da Grodzka ‘ima boksersku facu’, i da ‘nije dovoljno da sebe napuniš hormonima da bi postao žena”. Mnogi Poljaci/kinje bili su zgroženi ovim komentarima.

 

U upravo ovakvoj atmosferi je Janus Palikot, predsednik partije čija je Grodzka član, prošle nedelje predložio baš nju za zamenicu predsednika parlamenta. Sada su sve oči uprte u vladajuću konzervativnu partiju i njihov sledeći korak.

 

Nažalost, neprijateljstvo spram LGBT pitanjima i osobama u Poljskoj ne zadržava se samo na političarima. Prošlonedeljna anketa pokazala je da 55% Poljaka/inja smatra da je ideja da Grodzka bude sledeća zamenica predsednika parlamenta sramotna. Po drugom istraživanju, 70% se protivi civilnom partnerstvu. Od tih 70%, 30% kaže da ne smatra da homeseksualcima treba dati mogućnost da stupaju u formalne odnose, dok 33% kaže da bi civilno partnerstvo vodilo tome da gej osobe mogu i da usvajaju decu.

 

Generalno gledano, Poljska je i dalje konzervativno, homogeno društvo, koje se teško nosi sa manjinama, bilo da su one seksualne, etničke ili religiozne. Devedesetpet posto Poljaka/inja su rimokatolici/kinje, dok je manje od 0.1 posto stanovnika Poljske obojeno. Poljaci/kinje su navikli/e na ljude čiji se fizički izgled i pogled na svet podudaraju sa određenim parametrima. Kada je neko drugačiji, tome se pristupa sa skepsom, pa čak i neprijateljski.

 

Grodzka, kao zamenica predsednika parlamenta mogla bi da bude vesnik promene: ona bi mogla da otvori oči ljudima i pomogne im da shvate da se svet ne sastoji samo od onih koji izgledaju, misle i osećaju se isto kao i oni sami.

 

Uredila i prevela: MJ

Izvor: the Guardian