Hongkong: Promena oznake za pol u ličnim kartama - Geten

Hongkong će dozvoliti trans muškracima koji nisu izvršili operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu (donju operaciju), da promene oznaku za pol u svojim ličnim kartama.

Međutim, trans osobe, i žene i muškraci, će ipak i dalje morati da ispune neke revidirane kriterijume i zahteve tj. preduslove, saopštila je gradska vlada.

Ta odluka je u skladu sa presudom Apelacionog suda u Hongkongu koji je pretprošlog februara presudio da nije nužno da LGBTQ osobe izvrše operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu da bi promenili oznaku za pol u ličnim kartama, prenosi Rojters.

Henri Ce i još jedna LGBTQ osoba podnele su tužbu sudu navodeći da je zahtev za izvršenu operaciju kršio prava transrodnih osoba, a Ce je pre dve sedmice podneo tužbu sudu zbog kašnjenja da mu se dozvoli da promeni oznaku za pol u svojoj ličnoj karti.

Pozivajući se na presudu iz februara 2023. godine, vlada je navela da osobe koje nisu izvršile operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu, moraju da ispune “revidirane kriterijume i preduslove”, pre nego što podnesu zahtev za promenu oznake za pol upisanu u ličnoj karti.

Revidirani kriterijumi uključuju gornju operaciju kod trans muškaraca (uklanjanje dojki) i ipak i dalje donju operaciju (uklanjanje penisa i testisa) kod trans žena.

Vlada je istakla da transrodne osobe takođe moraju da se podvrgnu kontinuiranom hormonskom tretmanu najmanje dve godine pre nego što se promeni oznaka za pol u njihovoj ličnoj karti.

Pojedini aktivisti/kinje kažu da su ti zahtevi previše ekstremni i da krše prava transrodnih osoba.

Inače, Poverenik za ravnopravnost Hongkonga izjavio je da transrodne osobe ove oblasti treba da budu priznate bez preduslova poput operacija prilagođavanja tela rodnom identitetu još 2018. godine. Više i o tome na našem sajtu.

Izvor