Savet Evrope: Države moraju bolje da štite prava transrodnih osoba - Geten

Države moraju bolje da zaštite prava transrodnih osoba, navodi se u izveštaju koji je objavio Savet Evrope, upozoravajući na visoki nivo diskriminacije i nesigurnosti transrodnih osoba u Evropi.

"Države imaju primarnu odgovornost u uklanjanju prepreka sa kojima se transrodne osobe suočavaju u ostvarivanju svojih prava", rekla je komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović objavljujući novi izveštaj pod nazivom "Ljudska prava i rodni identitet i izražavanje", prenosi AFP.

Uprkos sve većoj vidljivosti transrodnih osoba i značajnom napretku širom Evrope, postoje "šokantno visoke stope diskriminacije, nasilja i nesigurnosti koje takve osobe doživljavaju u svakodnevnom životu", rekla je Mijatović.

Među ključnim preporukama, Savet poziva države da omoguće transrodnim osobama "delotvoran pristup transspecifičnim zdravstvenim uslugama bez stigme" i bez podnošenja psihološke procene.

Osim toga, rodni identitet i rodno izražavanje trebalo bi da budu posebno prepoznati "u zakonodavstvu protiv diskriminacije", navodi se u izveštaju.

Transrodna osoba koja može verodostojno da dokaže proganjanje zbog rodnog identiteta trebalo bi da dobije status kao izbeglica, ocjenjuje Savet Evrope.

Postupci za pravno priznavanje pola trebalo bi da se sprovode mnogo brže i transparentnije. te bi takođe trebalo da budu i otvoreni za maloletnike "uz dužno poštovanje detetovih pogleda, zrelosti i najboljeg interesa, a idealno bez proizvoljnih uzrasnih ograničenja".

Izvor