Meta ne moderira ekstremnu antitrans mržnju na svojim platformama - Geten

Prema navodima jednog izveštaja, kompanija Meta, koja i svom vlasništvu ima društvene mreže Fejsbuk, Instagram, Vocap i Treds, ne radi na moderiranju „ekstremne antitrans mržnje“, iako je transfobija zabranjena prema njenoj politici o sadržaju koji je ispunjen mržnjom ili je promoviše.

Prema izveštaju organizacije GLAAD, najveće svetske organizacije za zagovaranje za prava LGBTIQ osoba, koji je objavljen 27. marta, objave na društvenim mrežama koje su sadržale transfobične uvrede, lažne tvrdnje o LGBTIQ osobama kao pedofilima, seksualnim predatorima i pretnji po decu, i promovisanje konverzivne terapije, ostale su netaknute na ovim platformama.

Nakon otvorenog pisma koje je potpisalo 250 javnih ličnosti, uključujući i Eliota Pejdža i Lavern Koks, prošlog juna, u kom se apeluje na kompaniju Meta da se ozbiljno pozabavi „epidemijom“ antitrans mržnje, iz organizacije GLAAD izjavili su da „ekstremna antitrans mržnja“ i dalje ostaje „široko rasprostanjena“ na svim platformama ove kompanije.

Neprofitna LGBTIQ organizacija navela je nekoliko primera objava kojima se krše pravila ponašnja kompanije Meta, poput obraćanja osobi u pogrešnom rodu ili ponižavanja trans osoba, uključujući i lažne optužbe na račun trans osoba kojima se učvršćuju neistine i predrasude o njima, i promovisanja nasilja nad trans osobama, ili upuštanja u ciljano maltretiranje i uznemiravanje.

„Meta bi na prijave odgovarala tim da objave ili ne krše pravila ponašanja, ili prosto nije ništa preduzimala protiv njih“, stoji u izveštaju.

Oni koji se upuštaju u teorije zavere i „nasilnu retoriku“ obično su nalozi sa veoma mnogo pratilaca, tvrdi GLAAD.

„Dehumanizujući tropi“ i „kreiranje atmosfere straha“ na društvenim medijima može se prevesti u opasnost u stvarnom životu, na koju pokreću i održavaju antiLGBT ekstremisti, upozoravaju iz GLAAD-a.

Iz kompanije Meta su ranije izjavili da „govoru mržnje nema mesta na našim platformama“ i dodali: „Verujemo da se ljudi slobodnje izražavaju i povezuju slobodnije kada se ne osećaju napadnuto po osnovu toga ko su. Iz tog razloga ne dozvoljavamo govor mržnje na Fejsbuku, Instragramu i Tredsu.“

Novinari PinkNews-a kontaktrali su kompaniju Meta i zatražili komentar.

Prevela: MJ

Izvor