Zakonodavci američke savezne države Južne Karoline, dozvolili su zabranu rodno afirmativne nege za trans mlade.

Osamnaestog januara, skupština u kojoj preovladavaju republikanci diskutovala je i odobrila predlog zakona, kako javlja AP News.

Predlog zakona sprečava zdravstvene radnike da izvode rodno afirmativne operativne zahvate, prepisuju blokatore puberteta i nadgledaju sprovođenje hormonske terapije pacijentima ispod 18 godina starosti.

Ovim predlogom zakona se takođe zabranjuje onima ispod 26 godina starosti – što je osam godina nakon punoletstva u ovoj južnoj američkoj državi – korišćenje Medicaid-a, nacionalnog programa za osiguranje javnog zdravlja za one s niskim primanjima, za pokrivanje troškova rodno afirmativnog tretmana.

Takođe, predlogom zakona se nastavnici i školsko osoblje primoravaju da autuju transrodne i mlade koji su rodno kvir njihovim zakonskim starateljima u potencijalno nebezbednim porodičnim uslovima, zato što je zadržavanje takvih informacija protivzakonito.

Ovaj predlog zabrane uskoro ide u državni Senat, gde je predsedavaući Odbora za medicinska pitanja izjavio „pružićemo posebnu pažnju ovom pitanju“.

Sredinom januara, zakonodavci su slušali svedoke i stručnjake za zakon, uključujući i medicinske stručnjake, koji su upozorili na to da bi izrazito ograničavajuć zakon mogao imati strašne posledice po decu u ovoj državi.

Među onima koji su izlagali protiv zakona po medicinskoj osnovi bili su pedijatri dr Debora Grinhaus, koja je obavestila Odbore za medicinska, vojna, javna i lokalna pitanja da, suprotno onome u šta veruju, trans maloletna lica u Južnoj Karolini ne podvrgavaju se rodno afirmativnim operativnim zahvatima. Umesto toga, trans mladi koji ispunjavaju uslove za rodno afirmativnu negu uz punu podršku svojih roditelja, imaju veće šanse da dobiju pristup hormonskoj terapiji i blokatorima puberteta, a oba ova tretmana mogu biti od životne važnosti za trans mlade.

Ovaj argument su podržali i roditelji Dejv i Rebeka Bel, koji su govorili u ime svoje petnaestogodišnje trans ćerke.

Par je otkrio da je trebalo da prođu godine kako bi njihovoj ćerki bila odobrena rodno afirmativna nega, uz sedam odlazaka endokrinologu u periodu tokom tri godine. Ali, kada je njihovoj ćerki najzad odobren tretman sa blokatorima puberteta, primetili su značajnu promenu u njenom mentalnom zdravlju.

Njen pristup takvom tretmanu značio je da je mogla da prestane sa uzimanjem lekova za mentalno zdravlje. „Uzimala je antidepresive do tada, ali je zapravo nakon početka hormonske terapije mogla da prestane s uzimanjem antidepresiva“, rekli su roditelji.

Takođe tokom rasprave, dr Elizabet Mek, koja je predsednica Odeljenja američke akademije pedijatara za Južnu Karolinu, ukazala je na to da se rodno afirmativna nega trans maloletnim licima pruža samo nakon detaljnih protokola i pošto se temeljne konsultacije sa lekarima i roditeljima sprovedu.

Doktorka Mek je takođe ukazala na to da je rodno afirmativna nega za maloletna lica odobrena i podržana od strane svih mejnstrim medicinskih organizacija kao bezbedna praksa ukoliko se pravilno sprovodi.

Neki su svoja svedočenja podelili anonimno, kao što je to slučaj s jednim sedamnaestogodinjim tinejdžerom, koji se boji toga šta bi se moglo desiti ako se ovaj predlog zakona usvoji.

„Ne mogu da vam kažem svoje ime jer sam jedno od dece u riziku od fizičkog napada ukoliko moja porodica sazna da sam trans,“ pisalo je u obraćanju. „Deca Južne Karoline danas gledaju u vas, i uplašeni smo.“

Prevela: MJ

Izvor