Vlada Mađarske je danas saopštila da neće promeniti svoju politiku za koje Evropska unija veruje da krše prava LGBTQ+ osoba i tražilaca azila, čak i ako bi to odmrzlo milijarde u finansiranju koje je blok uskratio Budimpešti, saopštio je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana, Gergelj Gulaš.

EU je zamrzla novčanu pomoć Mađarskoj zbog zabrinutosti da je njena vlada pogazila manjinska prava i akademske slobode, da nije uspela da obuzda korupciju u državi i da je podrila demokratske vrednosti.

Odmrzavanje tih sredstava vezano je za to da li Mađarska sprovodi reforme, kako bi se uskladila sa demokratskim standardima EU.

Gulaš je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da postoje granice za postizanje sporazuma sa EU, jer bi promena politike o LGBTQ+ poplaciji i azilantima bila u suprotnosti sa voljom mađarskih birača.

„Mađarska vlada je voljna da postigne dogovor sa EU, ali u slučajevima kada ljudi iznesu jasno mišljenje, to bi bilo nedemokratski i neprihvatljivo“, rekao je Gulaš i dodao da postoje „crvene linije“ kada je reč o reformama koje je Mađarska spremna da sprovede.

„Za Mađarsku je čak i uprkos volji Evropske komisije, neprihvatljivo širenje LGBTQ propagande među decom, a takođe ne možemo da odustanemo ni od svog stava o pitanjima migracija“, dodao je Gulaš.

EU osuđuje sporan zakon koji je Mađarska usvojila 2021. godine, koji zabranjuje ispoljavanje „homoseksualnog sadržaja“ maloletnicima preko medija, uključujući televiziju, filmove, reklame i književnost.
Zakon koji su grupe za ljudska prava i međunarodna zajednica opisali kao diskriminatoran, takođe zabranjuje diskusiju o LGBTQ temama u školi i školskom sistemu, a zabranjuje i javno isticanje proizvoda koji „prikazuju ili promovišu rodnu devijaciju“.

Mađarska vlada takođe sprovodi politiku odbijanja tražilaca azila na svojim granicama i zahteva od njih da počnu svoj proces azila u mađarskim ambasadama, što je praksa koju je prošle godine Evropski sud za ljudska prava proglasio nezakonitom.

EU je u decembru odmrzla više od 10 milijardi evra Mađarskoj, nakon što je preduzela reforme kako bi osigurala nezavisnost svog pravosudnog sistema, ali više od 20 milijardi evra i dalje ostaje zamrznuto do daljih zakonskih reformi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u sredu da će ta sredstva „ostati zamrznuta sve dok Mađarska ne ispuni sve neophodne uslove“.

Izvor