Paljenjem sveća na Trgu republike i skretanjem pažnje javnosti na prisustvo transfobije - mržnje i netrpeljivosti prema trans, interseks i rodno varijantnim osobama - u ponedeljak, 20. novembra 2023. od 18 do 19 časova zajedno sa Beograd Prajdom, obeležili smo 25. po redu Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije (TDoR 2022).

Posebno smo se odali poštu Noi Milivojev, mladoj trans devojci, koja je brutalno ubijena u Beogradu jula meseca.

Zahvaljujemo se svima koji su nam se sinoć pridružili u obeležavanju ovog važnog datuma i što smo zajedno odali počast ubijenim trans osobama širom sveta, ali i ukazali na diskriminaciju i nasilje kojima su izložene osobe iz trans zajednice u Srbiji.

******

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. Ovo nasilje je prisutno svuda: u porodici, obrazovnim institucijama, na radnom mestu, ulici, dakle u fizičkom, ali i u onlajn prostoru.

U julu ove godine, u Beogradu, brutalno je ubijena mlada trans žena, osamnaestogodišnja Noa Milivojev, a za zločin je optužen njen partner protiv kog je proces u toku. Slučaj ubistva je dobio veliki publicitet na nekoliko dana i skrenuo pažnju na složen položaj trans osoba u Srbiji, ali je takođe uticao i na skok transfobičnih komentara, govora mržnje i generalno transfobije i u našem društvu.

Isto tako, u poslednje vreme posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda prošle godine.

Ove godine zabeleženo je 320 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. Ovaj broj je veoma sličan prošlogodišnjem broju (327) što pokazuje da smrtonosno nasilje nad trans osobama ostaje dosledno na visokom nivou. Sa 235 slučajeva, Latinska Amerika i Karibi opet su prijavili najviši broj ubistava u odnosu na ostale delove sveta. Ubistva u Jermeniji, Belgiji, i Slovačkoj prijavljena su po prvi put ove godine. Za više informacija iz ovogodišnjeg ažuriranog Izveštaja o monitoringu ubistava trans osoba posetite naš sajt.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve transfobije započela je trans žena Gvendolin En Smit 1998. godine u znak sećanja na Ritu Hester, ubijenu u Masačusetsu. Deset godina kasnije organizacija Transgender Europe započinje projekat Izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba.

Priredila: M. Jeremić