Kanađani su se udružili u protestu za trans mlade, a protiv mere koja bi ih nasilno autovala roditeljima.

Na stotine ljudi, uključujući i trans decu i njihove porodice koje im pružaju podršku, okupilo se u gradovima Saskačevana, kako bi protestovali protiv Predloga zakona 137, koji je takođe poznat i kao Zakon o pravima roditelja.

Ova odredba koja je izglasana u zakon prošle nedelje predstavljena je od strane ministra za obrazovanje Džeremija Kokrila i sumira nekoliko prava koje roditelji imaju u vezi sa obrazovanjem svoje dece, uključujući i pristup školskom dosijeu deteta, kao i mogućnost da vidi kakvom se sadržaju seksualno-zdravstvenog tipa deca podučavaju u školi.

Ono što izaziva kontroverze je to da zakon sadrži i meru koja kaže da ukoliko učenik/ca želi da koristi „svoje izabrano ime, rodni identitet, i/ili rodno izražavanje“ u školi, on/a mora da za to dobije pristanak roditelja.

Jedan od učesnika protesta kaže: „Deca zaslužuju prostor u kom se osećaju sigurno, uključeno i prihvaćeno.

„Mi znamo da ti prostori neće uvek biti njihovi domovi: zato deci treba da damo njihove škole.“

Jedan od aktivista, učesnik prostesta, kazao je da je i sam krenuo sa društvenom tranzicijom kada mu je bilo 14 godina, i da je koristio novo ime, zamenice i odeću u školi.

Sada, sa 23 godine kaže da iako je reakcija njegove primarne porodice bila „divna“, odgovor njegove proširene porodice bio je manje pozitivan i zbog toga se osećao loše.

„Uz novi zakon, više učenika će se suočiti sa sličnom situacijom, možda i gorom, jer nemaju izbora u takvim uslovima,“ kaže on.

Zbog toga će biti primorani da se ne autuju i da se skrivaju.

U intervjuu za Si-bi-es, jedna majka trans deteta koja se iz Velike Britanije doselila u Kanadu pre nekoliko godina, kaže da je novonastala situacija zaista „grozna i strašna“.

„Mislila sam da smo u progresivnoj, bezbednoj zajednici i oblasti,“ kaže Roberta Kejn, čiji sin Sajlas ima 15 godina.

Njen sin je izjavio da kada si primoran da se autuješ, to može biti traumatično i opasno po život“, tako da „imati siguran prostor za eksperimentisanje je veoma važna stvar“.

„Toliko me mrze samo zato što postojim. Mnogo mladih koji se tek pronalaze i žele da imaju siguran prostor, u takvom su riziku, jer nas neki ljudi prosto ne vole“, kaže Sajlas.

Ova mera će proizvesti „veoma veliku štetu“

Tokom protesta, gradska zvaničnica jednog od gradova Saskačevana obratila se okupljenima: „Deca su ljudi. Oni nisu delimična ljudska bića. Oni imaju ista prava kao svi ostali ljudi, i ta prava ne mogu biti pogažena ili ukinuta zbog političkih hirova i želja odraslih.“

Dodala je da je previše stvari u igri, i da je svima potrebna sigurnost i sloboda da budu to što jesu i postanu to što jesu.“

Dodala je i „da je ovaj zakon štetan. Mnogi stručnjaci su ukazali na rizike koji prete zbog ovog zakona, kao i na ozbiljne opasnosti koje će isti kreirati.“

Zakon je usvojen nakon što su zakonodavci uključili deo 33 kanadske Povelje o pravima i slobodama, paragraf koji zakonodavcima provincija pruža mogućnost da ponište delove povelje na period od pet godina.

Kao odgovor na ovaj potez, poverenica za ljudska prava, Heder Kutaj, koja i sama ima trans sina, poslala je pismo premijeru Saskačevana, Skotu Mou, u kom daje ostavku.

„Prava deteta uvek moraju imati prednost u odnosu na obaveze i odgovornost roditelja. Prva stvar koja me brine je ta što će ovaj zakon naneti štetu deci,“ napisala je Kutaj, i dodala da je ovakav zakon nešto čega ona „ne želi da bude deo“.

Dodala je i da ne želi da je „dovode u vezu sa vladom pokrajine koja oduzima prava deci, posebno ranjivoj deci“.

Prevela: MJ

Izvor