Vrhovni sud Japana objavio je da je neustavno zahtevati od trans osoba koje žele tranziciju pravnim putem, da budu sterilisane.

Ova presuda je prva u kojoj je Vrhovni sud presudio da je zahtev neustavan i stigla je nekoliko dana nakon što je sud za porodična pitanja razmatrao sličan slučaj.

U sredu, 25. oktobra, Vrhovni sud donosio je odluku o ustavnosti Zakona o posebnim slučajevima poremećaja rodnog identiteta, pošto je neimenovana trans žena – koja nije prošla operativni deo tranzicije – podnela tužbu.

Žena, čiji je identitet zaštićen zbog privatnosti, kaže da živi kao žena, ali da se vodi kao muškarac u matičnoj službi zato što nije imala operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Veb sajt The Japanese Times kaže da su njeni zastupnici izjavili da tekući zakon krši njeno pravo na potragu za ličnim ispunjenjem i pravo da živi bez diskriminacije.

Zakon iz 2004. godine kaže da se trans osobama moraju ukloniti reproduktivni organi kako bi im država priznala tranziciju i kako bi im se rod pripisan po rođenju promenio u izvodu iz matične knjige rođenih.

Prema ovom zakonu, da bi prošle kroz pravnu tranziciju, trans osobe moraju da dobiju dijagnozu rodne disforije potvrđenu od strane barem dva lekara, da su navršile 18 godina ili su starije, da nisu venčane i da nemaju maloletne dece.

LGBTQ+ aktivisti i grupe su dugo kritikovali preduslov sterilizacije i širi pravni proces u Japanu, prema grupi Human Rights Watch, opisujući ovaj zahtev za operacijom kao „prinudu“, a zahtev da trans osobe nemaju maloletnu decu kao kršenje njihovog prava na privatnost i porodičan život.

Odluka Vrhovnog suda stigla je samo nekoliko dana nakon što je sud za porodična pitanja u Šizuki, na ostrvu Honšu, presudio da je neustavno zahtevati od trans osoba da budu sterilisane. O tome smo izveštavali na našem sajtu.

Naime, transrodni muškarac, Gen Suzuki je podneo zahtev da promeni oznaku za rod u muški u svojim ličnim dokumentima 2021. godine.

Suzuki, koji je dobio dijagnozu rodne disforije sa 40 godina, podvrgao se hormonskoj terapiji i proceduri gornje operacije (grudi), ali nije želeo da operiše i genitalije.

U četvrtak 12. oktobra, Suzukujev zahtev je podržan, i sud Šizuka se složio da preduslov da se trans osoba podvrgne operaciji kako bi ažurirala svoju oznaku za rod „dovodi u pitanje njegovu neophodnost i racionalnost“ i iz medicinske i društvene perspektive.

Komentarišući ovu presudu, Suzuki je izjavio za Asošijetid pres: „Želim da deca ne gube nadu. Želim da vidim društvo u kom se polni diverzitet normalno prihvata.“

Svetska zdravstvena organizacija, Kancelarija UN-a za ljudska prava, i brojna druga međunarodna tela, pozvala su na ukidanje prisilne i neželjene sterilizacije 2014. godine.

U ovom trenutku, trans osobe svoju oznaku za rod mogu da promene u 86 zemalja, ali u 39 im je za to potrebna izvršena operacija prilagođavanja tela rodnom identitetu, dakle uslovljeni su ovim zahtevom.

Japan je trenutno jedina država članica grupe G7 koja ne priznaje istopolne brakove.

Međutim, od maja 2023, dva suda su donela presude da je državna zabrana istopolnog braka neustavna.

Trenutno, istopolni parovi mogu da sklapaju građanske zajednice ili registrovano partnerstvo – a čak i tada, samo u određenim oblastima, kao što je Tokio, jer Ustavom Japana utvrđeno je da je brak zajednica muškarca i žene.

Međutim, podrška LGBTIQ+ zajednici u zemlji stalno raste, posebno među mlađim ljudima, gde skorašnji podaci ukazuju na to da 69 procenata podržava istoploni brak, a 66 procenata podržava usvajanje dece od strane istopolnih parova, dok se 69 procenata slaže da trans osobe treba da budu zaštićene od diskriminacije.

Prevela: MJ

Izvor