Krajem maja ove godine Optimist i Bookvar magazini raspisali su Konkurs za kratku kvir priču „Ljubav je љубав“ koji je trajao do sredine jula. Na konkursu je prijavljeno 70 priča koje su tematski posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks i kvir osoba.

Ovogodišnji žiri činili su urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović, pisac Stefan Mihajlovski i prošlogodišnji pobednik Miloš Perišić. Oni su u najuži izbor za nagradu odabrali priče „Blago“ Miodraga Stošića, „Dok si ti bio daleko“ Tamare Đurđević, „Srpsko nacionalno biće“ Dušana Maljkovića, „Će da prođe“ Nikole Petrovića i „Gej koji to nije bio“ Stefana M. Mladenovića.

„Nagradu Leposava Mijušković“ osvojila je priča „Srpsko nacionalno biće“ Dušana Maljkovića.

Naizgled kratka, Maljkovićeva višeslojna, poetična i rafinirana priča o ljubavi i gorčini ne prolazi, već traje i progoni čitaoca. Slikajući lik tog gorostasa i malog čoveka, nežnog i grubog, pravovernog i praznovernog, vitalnog i obolelog Marka, autor vešto računa na prepoznavanje promašenih mnogih života unesrećenih naših srpskih muškaraca, odgojenih da zadrže ionako osakaćena osećanja i čuvaju ih zarobljene kao insekte u ćilibaru. „Srpsko nacionalno biće“ u biti je sve od tehnički izbrušenih i bravuroznih, bolnih i gromkih šaptaja o nesreći i samoći. Ona je istovremeno i optimistična elegija o stilizovanoj umetničkoj ljubavnoj patnji erudite, ali i idejno provokativna i prkosna tiha oda kinku. Pritajena i prefinjena lirika sadizma izranja samo pred onima koji je voleo Srbina.

Zbirka „Srpsko nacionalno biće i druge priče“ imaće pedeset priča i biće objavljena do kraja godine. Autori čije priče će biti štampane biće obavešteni e-mail porukom.

Konkurs je sproveden uz podršku Ministarstva kulture.

Izvor