Meksiko predstavio novi pasoš za osobe koje su rodno kvir - Geten

)

Pobeda za raznolikost u Meksiku: ova država će najzad dozvoliti svojim građanima da se pravno samoodrede nakon što je omogućeno izdavanje prvih pasoša osobama koje odbacuju koncept rodne binanrnosti, tj. određuju se kao rodno kvir.

Ministar inostranih poslova, Marselo Ebrared, potvrdio je u sredu (17. maja) da je meksička vlada izdala prvi pasoš sa oznakom za rod „rodno kvir“, nazivajući potez „velikim korakom“ za slobodu izražavanja. 

Upravo na ovogodišnji Dan borbe protiv homofobije, bifobije, i transfobije (IDAHOBIT), meksički/a aktivista/kinja Osijel Beana dobilo/a je pasoš tokom ceremonije koju je upriličila vlada, uključujući i transrodnu federalnu zakonodavku, Salmu Luevano.

„Pružamo podršku raznolikosti“, napisao je ministar inostranih poslova u izjavi za javnost. „Sva prava moraju biti garantovana svim identitetima. Dosta je bilo govora mržnje – raznolikost nas obogaćuje i omogućava nam da se razvijamo.“

Prema novim merama, osobe koje odbacuju koncept rodne binarnosti, tj. koje su rodno kvir sada mogu u pasošu na mestu za oznaku za rod da odaberu oznaku „X“, umesto oznake muško ili žensko.

Ministar inostranih poslova takođe je razjasnio da osobe koje podnose zahtev od sada mogu da „izostave navođenje roda“ kada podnose zahtev za izdavanje novog pasoša.

Prema navodima veb sajta Equaldex, 16 zemalja, uključujući i Meksiko, trenutno prepoznaju oznaku X u zvaničnim dokumentima, kao što su pasoš, dozvole i izvod iz matične knjige rođenih.

GettyImages 1170355727
(Getty)

U međuvremenu, četiri zemlje dozvoljavaju samo određenu vrstu priznanja, to je ili priznanje za interseks osobe ili uzimanje u obzir određenih preduslova. Poslednja zemlja koja je promenila svoje zakone u vezi sa pasošima za osobe koje su rodno kvir je Španija, decembra 2022. Španija dozvoljava upotrebu oznake „X“ samo za interseks osobe.

Nekoliko zemalja i dalje ne dozvoljava upotrebu oznake „X“ u pasošima, uključujući Francusku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Aktivsiti/kinje širom UK uputili su ozbiljne kritike vladi zbog njenog stava o osobama koje odbacuju koncept rodne binarnosti, koja je više puta izjavila da nema nameru da ažurira svoje mere u skorijoj budućnosti.

Godine 2021, Ujedninjeno Kraljevstvo je potvrdilo da ne planira da doda oznaku za rod „X“ u zvanične pasoše, uprkos peticiji koja od vlade to zahteva, a koju je potpsalo više od 136 000 osoba.

Konsultacije u vezi sa zakonom o rodnom identitetu iz 2018. nisu iznedrile predloge za proširenje zakona kako bi pravno priznanje roda bilo omogućeno i za „treći rod“, tj. rod kojim se odbacuje binarnost.

Vlada je zaključila da postoje složene praktične posledice u drugim oblastima zakona, pružanja usluga i javnog života, ukoliko bi se promene za priznavanje osoba koje su rodno kvir unele u postojeći zakon.

Vrhovni sud Meksika je maja 2019. odobrio izdavanje novog matičnog lista trans osobi kojoj su državni zvaničnici prethodno onemogućili da prođe kroz proces pravnog priznanja roda. O tome čitajte na našem sajtu.

Februara prošle godine je u Meksiku izdat prvi izvod iz matične knjige rođenih osobi koja odbacuje koncept rodne binarnosti. Na taj način je LGBT+ aktivista/kinja Martinez je na taj način postao/la prva osoba u Meksiku čije je određivanje van okvira rodne binarnosti priznato pred zakonom.

Martinez je u svom saopštenju saopštio/la sledeće: „Kolektivan je poduhvat osoba koje odbacuju koncept rodne binarnosti u Meksiku, da se naše postojanje zakonski prizna uz sve ono što uz to ide, da postajemo pravni entitet s pravima i obavezama.“ 

mexico1
Osijel Beana
 

Prevela i priredila: MJ

Izvor