Zakonodavci Floride doneli su novi predlog zakona kojim se trans osobama zabranjuje da koriste javne toalete koji su u skladu s njihovim rodom i zakonski će ih primoravati da napuste prostore rezervisane samo za jedan pol, ako to zatraži druga osoba.

Država je još jednom proširila svoj predlog zakona „Don’t Say Gay“ – ovoga puta zabranjujući nastavnicima da koriste izabrane zamenice kojima bi se obraćali trans i rodno kvir osobama.

U sredu, 4. maja senat ove države izglasao je predlog zakona HB 1521 – poznat pod imenom Predlog zakona u vezi sa uslovima upotrebe prostorija na osnovu pola – prema kome će ukoliko osoba bude koristila toalet koji nije u skladu s njegovim/njenim biološkim polom osoba činiti prekršaj neovlašćenog ulaska.

Predlog zakona HB 1512 nalaže da će postojati „isključiva upotreba toaleta prema polu“ i „isključiva upotreba svlačionica“ i da ako neko od trans osobe zatraži da ovu prostoriju napusti, „ona će morati to odmah i da uradi“.

Ovaj predlog zakona sada ide na potpisaivanje kod guvernera Rona DeSantisa, i očekuje se da će on to i uraditi čime će ovaj predlog zakona postati zakon.

Demokrate kritikuju svoje kolege republikance i njihove postupke. „Nemate pojma šta proizvodite ovim potezima, zato što ne možete da pređete preko svoje mržnje, niti preko svoje diskriminacije,“ izjavili su neki od predstavnika.

Istog dana kada je ovaj predlog zakona izglasan, DeSantisov predlog zakona Don‘t Say Gay, takođe poznat pod nazivom Zakon o Roditeljskim pravima u obrazovanju, je proširen.

Proširenje se odnosi na zabranu „nastave u učionici o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu“ za učenike do osmog razreda. Predlog zakona iz 2022, odnosio se samo na učenike do trećeg razreda.

Pored toga, nastavnicima će samo biti dozvoljeno da se učenicima obraćaju samo u skladu sa polom koji im je pripisan po rođenju.

Republikanci brane ovo proširenje zakona kao „promociju roditeljskih prava, transparentnosti i državnih standarda u školama na Floridi“.

Dodaju da zakon propisuje da lekcije za učenike budu primerene njihovom uzrastu, koncentrisane na obrazovanje i oslobođene seksualizacije i indoktrinacije.“

Demokrate su prozvale republikance i nazvale predložene zakone napadom na LGBTIQ osobe, a LGBTIQ osobe metama političko-kulturnog rata.

 ron desantis florida governor speech dont say gay support
Florida governor Ron DeSan

Senator iz redova demokrata, Viktor Tores, čija je unuka transrodna, izrazio je svoje strahove u vezi sa predlogom zakona.

„Neko će tamo, u nekom trenutku, sam odlučiti da zaustavi nekog drugog ko je trans da koristi toalet, rekao je.

„Znate da je moja unuka transrodna osoba. Ona je vrlo tiha, povučena, nežna osoba, ali oseća se ugroženom u okruženju. Ove vrste predloga zakona uvek utiču na dete i kako će se ponašati, gde će želeti da ide i šta da radi.“

Ako DeSantis potpiše predlog zakona HB 1521, lokalne škole će morati da implementiraju pravila kako bi disciplinovali učenike koji koriste toalete koji nisu u skladu s njihovim biološkim polom, dok će i koledži i vladine institucije takođe morati da ustanove disciplinarne procedure.

Potez Floride dolazi nakon onog u Ajdahu, kada je ova država potpisala antitrans predlog zakona o toaletima kojim je isti postao zakon marta meseca. Više o situaciji u Ajdahu na našem sajtu, ovde i ovde.

U aprilu mesecu, objavljeno je da Florida razmatra predlog zakona koji bi lekarima i osiguravajućim društvima omogućio pravo da LGBTQ+ osobama uskrate negu. Više o tome takođe na našem sajtu.

Prevela: MJ

Izvor