Poverenica za ljudska prava Saveta Evrope poziva političare u Slovačkoj da glasaju protiv predloženog zakona koji bi u suštini onemogućio trans osobama pravno priznanje roda. 

Predlog zakona, koji je trebalo da bude predstavljen po drugi put prošlog meseca, predlaže da se osobi omogući promena oznake za rod, samo ako ona može da dokaže, putem genetskog testiranja, da joj je rod pogrešno određen.

U pismu slovačkom parlamentu od 19. aprila, a koje je objavljeno 25. aprila, poverenica Dunja Mijatović kaže da je zabrinuta da će predlog zakona praktično značiti da rod trans žena i trans muškaraca neće biti pravno priznat, što će dovesti do „regresije ljudskih prava“.

Izjavila je da predlog zakona nije u skladu sa obavezama Slovačke prema Evropskoj konvenciji za ljudska prava.

Mijatović je pomenula  pucnjavu iz oktobra prošle godine u LGBTQ+ baru Tepláreň, u Bratislavi, prestonici zemlje, u kojoj su dve osobe ubijene, a još jedna osoba povređena.

„Taj događaj je trebalo da pokrene proces obraćanja pažnje na zabrinutost zbog netolerancije prema LGBTIQ osobama“, rekla je.

„Međutim, razočarana sam da nikakav napredak nije postignut, i da su ljudska prava LGBTIQ osoba u Slovačkoj u teškoj situaciji.“

Mijatović se takođe osvrnula i na probleme u vezi sa pravima istopolnih parova i incidente motivisane mržnjom prema kvir osobama.

Prava istopolnih parova u Slovačkoj praktično ne postoje, zato što tekući pravni okvir ne pruža istopolnim parovima „adekvatno priznanje i zaštitu njihovog odnosa.“

Otišla je dalje i pozvala nadležne da zaštite prava kvir osoba. 

„To se odnosi na garantovanje da će rodni identitet i polne karakteristike biti eksplicitno priznate kao zaštićene karakteristike u zakonodavstvu kojim se reguliše zločin iz mržnje, i da će biti uključeni kao otežavajuće okolnosti kada se vrše krivična dela po tom osnovu.“

Mijatović je takođe predložila podizanje društvene svesti i prihvatanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, primećujući da su parlamentarci umanjili povezanost između zločina iz mržnje i šireg slovačkog društva i političke sfere.

Slovačka nije jedina evropska zemlja suočena s osudom zbog svojih zakona u vezi sa LGBTIQ osobama.

Mađarska je suočena sa tužbom pred Sudom pravde Evropske unije zbog svog Zakona o zaštiti deteta, kojim se zabranjuje diskusija o LGBTIQ osobama u školama i medijima, dok su u nekim delovima Poljske 2019. godine kontroverzno usvojene deklaracije kojima se izjašnjavaju kao „oslobođeni od LGBT ideologije“. Neki su u međuvremenu povukli svoje odluke, iz straha da će izgubiti finansiranje iz evropskih fondova.

Prevela: MJ

Izvor