Protestni marš za radna prava žena i platu za život pod nazivom "Dostojanstvo. Plata. Život!" povodom Međunarodnog dana žena održava se na Trgu Slavija, a kolona će se kretati centralnim gradskim ulicama.

 Organizatorke marša, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, između ostalog zahtevaju da zakonske regulative osiguraju radno vreme od maksimum osam časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada, i da to praksa potvrdi.

Zatraženo je i da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.

Od institucija je posebno zatraženo da adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Na protestu je istaknuto da sve žene u Srbiji spaja osećaj da im je ukradeno dostojanstvo, uz poruku da su žene danas tu da bi to dostojanstvo vratile.

Žene su dužne da nastave borbu prethodica, a dok se uslovi ne poprave, svaki dan će biti Osmi mart, poručeno je sa skupa.

Istaknuto je da se od žena očekuje da obezbede sve što nedostaje njihovim porodicama, a da su pritom manje plaćene od muškaraca, sa manjim šansama za napredovanje.

Na protestu učestvuju i članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Povorka se kreće ulicom Kralja Milana do Trga Tepublike, a završava se u Prostoru „Miljenko Dereta“.

Rediteljka Minja Bogavac rekla je za N1 da oko slogana „Dostojanstvo, plata, život“ ne mogu praviti prioriteti i da su te stvari uslovno vezane, te da su na primer prlate preduslov za dostojanstvo.

Isakla je i da je posebno važan zahtev na prevenciji rodno zasnovanog nasilja i adekvatno reagovanje institucija. „Tražimo više vrtića, više domova za stare“, rekla je.

Ona je ukazala i na ekonomske probleme sa kojima se žene suočavaju u situaciji kada su njihove plate niže od onih koje primaju muškarci. Bogavac navodi da su neke namirnice skuplje 100 posto, a da su plate male. „Voleli bismo da se rad žena više ceni, da se obezbedi osmočasovno radno vreme, vikendi i slobodni praznici od državnih institucija do privatnog sektora“, dodala je.

Izvor