Organizacija Stonvol nazvala je „istorijskim korakom“ rezultate koji pokazuju da se 262 000 osoba određuje u rodu koji se razlikuje od pola koji im je pripisan po rođenju.

Transrodne i rodno kvir osobe su po prvi put u 220 godina dugoj istoriji popisa u Engleskoj i Velsu uključene u popis stanovništva.

Broj osoba koje su izjavile da im se rod ne poklapa sa polom koji im je pripisan po rođenju iznosi 0,5% populacije koja se odazvala, što je niže od broja iz ankete koju je radila organizacija Ipsos prošlog leta po kojoj je 3,1% osoba izjavilo da su trans, rodno kvir, odbacuju koncept rodne binarnosti, ili su kvir, rodno fluidne, arodne osobe, ili su pak roda koji nije ni muški, ni ženski.

Ovaj broj je sličan broju u Kanadi, koja je 2021. postala prva zemlja koja je sprovela popis u koji je uključila trans i osobe koje odbacuju koncept rodne binarnosti starosti od 15 godina na više, i koji je pokazao da oni čine 0,33% ukupne populacije.

Popis u Engleskoj i Velsu je takođe po prvi put dokumentovao i seksualnost, gde se 1,5 miliona osoba ili 3.2% stanovništva odredili kao gej ili lezbejke, biseksualne osobe ili osobe drugačije seksualne orijentacije. Organizacija Stonvol, koja odavno poziva na uvođenje pitanja rodnog i seksualnog identiteta, nazvala je ove rezultate istorijskim korakom.

Sexual orientation in England and Wales 2021

Seksualni identitet je prethodno praćen od strane Kancelarije za nacionalnu statistiku kroz njeno obimno godišnje istraživanje populacije, ali ne na način kojim se to radi kroz popis, detaljno, i kojim se pokrivaju milioni osoba. Popisom iz 2021. utvrđen je broj od 748 000 (1,5%) osoba koje za sebe kažu da su gej ili lezbejke, što je nešto niži broj u odnosu na onaj iz istraživanja stanovništva iz 2020. Šeststo dvadeset četiri hiljade (1,3%) osoba izjavilo je da su biseksualne u okviru istraživanja.

U okviru popisa, 89,4% izjavilo je da su strejt ili heteroseksualni, što je niže od 93,4% iz godišnjeg istraživanja stanovništva, dok 3,6 miliona njih nije odgovorilo na pitanje o seksualnosti u okviru popisa. Sto dvadeset hiljada osoba opisalo je sebe kao panseksualne osobe, 28 000 kao aseksualne, i 15 000 kao kvir. Ročford u Eseksu je najstrejt tj. najheteroseksualniji grad u Engleskoj i Velsu. Brajton i Hov imaju najviše neheteroseksualne populacije. Norič je prestonica biseksualnosti Engleske i Velsa.

Gender identity in England and Wales 2021

Brojke ne predstavljaju pravo stanje stvari jer su pitanja postavljana na dobrovoljnoj bazi i osobama starijim od 15 godina. Takođe, 2,9 miliona osoba nije odgovorilo na pitanje o rodnom identitetu.

Aktivisti/kinje izjavile su da nove informacije treba da budu upotrebljene za unapređenje podrške LGBTQ osobama na poslu, u obrazovanju i pružanju zdravstvenih usluga kod procesa tranzicije za šta postoje liste čekanja u Nacionalnoj službi za zdravlje, na kojima se čeka po nekoliko godina.

„U proteklim godinama prikupljanja podataka putem popisa stanovništva, LGBTQ+ osobe su bile nevidljive, a priče o našim zajednicama, različitosti, i našim životima nisu bile deo dokumentovanja,“ izjavila je Nensi Keli, izvršna direktorka Stonvola. Dodala je da brojke najzad pružaju nekakvu sliku raznolike Britanije duginih boja u kojoj sada živimo, gde je sve više nas ponosno na to što smo.“

Iz Kancelarije za nacionalnu statistiku kažu da će brojke „pružiti podršku antidiskriminacionim obavezama Zakona o jednakosti iz 2010, i pomoći pri raspodeli sredstava i razvoju mera.“

Godine osoba koje se određuju kao trans i osoba koje odbacuju koncept rodne binarnosti biće objavljene 25. januara, ali ako se kanadski obrazac i britansko istraživanje ponove, generacija Z i milenijalci će se vrlo verovatno pre i radije odrediti na sličan način nego generacija X i bebi bumeri.

Zabeleženo je 48 000 trans muškaraca i sličan broj trans žena. Trideset hiljada osoba određuje se kao osobe koje odbacuju koncept rodne binarnosti, 18 000 označilo je drugačiji rodni identitet, dok je 117 775 izjavilo da se njihov rodni identitet razlikuje od pola koji im je pripisan po rođenju, ali nisu naveli neki određeni identitet.

Posle Brajtona i Hova, Norič i Kembridž su mesta gde se najviše osoba određuje kao osobe koje odbacuju koncept rodne binarnosti. Grad Keredigion ima najveći procenat osoba koje odbacuju koncept rodne binarnosti u Velsu.

Brojke iz popisa stižu nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo palo na najnovijoj listi Rainbow Europe, na kojoj se zemlje rangiraju prema situaciji u kojoj se nalaze ljudska prava LGBTQ osoba, u pravnom pogledu i pogledu mera koje su uvedene i poštuju se – UK je palo sa 10. na 14. mesto.

Poeni su oduzeti zbog „široko rasprostranjenog političkog i medijskog antitrans sentimenta“, potom zato što se vlada odupire reformama pravnog priznanja roda i još uvek nije zabranila izuzetno kontroverznu „konverzivnu terapiju“ kojom se osobe uče da ne budu gej i trans.

Feliks Fern, suosnivač organizacije Trans Activism UK, opisuje popis kao „veliki korak napred“, ali dodaje: „Statistički gledano, trans osobe su u većem riziku da imaju probleme s mentalnim zdravljem (pre prouzrokovane ne disforijom, već transfobičnom atmosferom u kojoj živimo). Takođe znamo da trans osobe češće pate od siromaštva i beskućništva. Isto tako, trpimo i veće stope seksualnog nasilja i napada.“

Statističari su pitali javnost da odgovori na obavezno pitanje „kog ste pola?“, na osnovu onoga što piše u izvodu iz matične knjige rođenih ispitanika ili njegove potvrde o priznanju roda. Nakon ovoga je usledio pravni izazov njihovom prvobitnom planu da ljudima takođe dozvole da kažu i šta im piše  u pogledu pola u pasošu, što je podatak koji se može izmeniti bez pravnog procesa. Slučaj je pred viši sud dovela organizacija Fair Play for Women, koja se bori za „zaštitu prava žena i devojčica“, iz koje su tvrdile da bi ovakav potez omogućio uvođenje „samoodređenja roda posredno na mala vrata“.

Sledeće opcioniono da/ne pitanje za osobe starije od 15 godina – „da li je rod s kojim se identifikujete isti kao pol koji vam je pripisan po rođenju?“ - uključilo je i prostor za ispisivanje rodnog identiteta.

Opcije kojima se odbacuje koncept rodne binarnosti nisu zakonom priznate u UK. Zakon o rodnom identitetu iz 2004 omogućio je osobi samo da promeni oznaku za pol koja je navedena u izvodu iz matične knjige rođenih, iz muškog u ženski i obrnuto.

Iz vlade kažu da su zabrinuti zbog „praktičnih posledica za druge oblasti zakona i pružanje usluga javnosti koje su vezane za rodnu binarnost, ukoliko bi nebinarni rodovi bili priznati.“

Prevela: MJ

Izvor