Upravni sud odbio je tužbu organizatora "Evroprajda" kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

U odluci koja je objavljena na sajtu Upravnog suda navodi se da je tužba odbijena kao neosnovana.

U obrazloženju odluke se kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, čije su rešenje o zabrani šetnje u tužbi osporili organizatori Evroprajda, "pravilno primenio propise na koje se pozvalo".

Navodi se da je u zakonito sprovedenom postupku utvrdeno da, povodom predmetnog javnog okupljanja postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u vecem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

"Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud", navodi se u odluci Upravnog suda.

MUP Srbije zabranio je prethodno šetnju iz bezbednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora Evroprajda na ovu odluku.

MUP iz bezbednosnih razloga nije odobrio ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije u Beogradu.

Uprkos zabrani organizatori Evroprajda najavljuju protest

Ako je verovati ministru unutrašnjih poslova i presudi Upravnog suda, koji je odbio žalbu Evroprajda, šetnja od strane ovog ministarstva je zabranjena, navode danas organizatori i najavljuju da će, ipak, izaći na protest.

"Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan). Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obavešten", navedeno je u saopštenju organizatora Evroprajda u Beogradu.

Nakon protesta, kako kažu, okupiće se na stadionu Tašmajdan, gde će se program održati po prvobitnom planu.

"Verujemo da je današnji dan od istorijskog značaja za LGBTI+ zajednicu u Srbiji i regionu", kažu organizatori.

Izvor