U Sloveniji počinje primena zakona o partnerskim odnosima, koji istopolnim parovima donosi ravnopravnost po većini pitanja, piše ljubljanski list "Delo".

Od danas istopolni parovi mogu da zaključe brak i da imaju ista prava kao i tradicionalne zajednice između muškaraca i žena, po pitanju socijalne i zdravstvene zaštite, naslednog i radnog prava, prava na odšete i penzije i drugo.

Jedino pravo koje istopolni parovi neće imati je pravo na veštačku oplodnju i usvajanje dece, navodi „Delo“. Upravo ova odredba izmenjena je u odnosu na predlog zakona koji nije prosao na referendumu u decembru 2015.

Poslanici su, nakon izmena koje reflektuju volju stanovništva, zakon koji je danas stupio na snagu usvojili pre deset meseci.

Njime se predviđa da se istopolni partneri smatraju članovima uže porodice, pa kao takvi pored prava imaju i više obaveza, poput obaveze izdržavanja maloletnog deteta jednog od partnera.

Aktivisti LGBT organizacija smatraju da je novi zakon korak u pravom smeru, s obzirom da su do sada partnerstva bila bez ikakve zaštite.

„Novi zakon je korak unapred u pravcu izjednačavanja prava istopolnih i raznopolnih brakova, ali on među njima i dalje pravi razlke. Mi ćemo nastaviti da se borimo za izjednačavanje prava, pre svega daljim osvešćivanjim ljudi“, rekla je predstavnica društva Legebitra Lana Gobec.

On je rekla i da LGBT populacija želi da dotigne i širu prihvaćenost lezbejki, gejeva, biseksualca i transrodnih osoba.

Izvor