Kipar je verovatno jedna od poslednjih država Evrope koja će uvesti zakon o rodnom identitetu u svoje zakonodavstvo i dozvoliti osobama da promene svoje ime i oznaku za rod u zvaničnim dokumentima, izjavila je poverenica Luiza Hristodulides krajem maja.

Ona je dodala da će nacrt zakona o rodnom identitetu, odnosno revidirana verzija prethodne verzije koja je sačinjena 2019, biti predmet konsultacija sa svim kompetentnim zainteresovanim stranama, pre nego što bude bio poslat u parlament.

Ima ljudi koji osećaju nelagodu spram svog biološkog roda, Zanetu je rekla i odbacila tvrdnje da će zakon o rodnom identitetu biti zloupotrebljen za izbegavanje služenja vojnog roka na Kipru.

Poverenica, koja je govorila na radionici Nacionalne garde, izjavila je da će zakon omogućiti trans osobama da se osete „preporođeno ili ponovo rođeno“, i da će im olakšati svakodnevni život.

S druge strane, Poverenica za upravu i ljudska prava, Marija Stilijanu Lotides govorila je o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu i potrebi poslodavaca da „im se omogući vokaciona obuka kako bi mogli da uvedu efikasne mere za sprečavanje svih oblika diskriminacije zasnovane na polu.“

„Poslodavci su u obavezi da preduzmu sve odgovarajuće i pravovremene mere za sprečavanje takvih dela… a propust da se uvede ovakav pravilnik značiće da je odgovornost na poslodavcu.“

Pravilnikom o ponašanju na radnom mestu informišu se radnici/e o relevantnim zakonima i onome što mogu da preduzmu u slučaju da su žrtve maltretiranja ili seksualnog uznemiravanja.

Prvi gej prajd na Kipru održan je 2014. godine u glavnom gradu, Nikoziji, a istopolne zajednice su ozakonjene 2015. godine.

Prevela: MJ

Izvor