Indija: trans osobe po prvi put na glasanju s ispravnim dokumentima - Geten

Grupa trans osoba u Goi, Indija, glasaće po prvi put u svom priznatom rodu, danas, 14. februara.

Izbori za narodnu skupštinu u Goi, zakazani za danas, biće prvi te vrste kada će trans osobe glasati s karticama za registrovane glasače na kojima je ispravno naveden njihov rod. Na poslednjim izborima u Goi, 2019, nije bilo registrovanih trans glasača.

Vrhovni sud Indije pravno je priznao trans osobe kao treći rod 2014. godine, u vreme kada se procenjivalo da u Indiji živi oko tri miliona trans osoba, ali proces registrovanja je spor, i mnoge trans osobe nemaju pristup istom. 

Sada su sedam trans osoba iz južne Goe i dve iz severne registrovane kao „treći rod“, prema pisanju lokalnih medija i nakon napora organizacije koja je posvećenja iskorenjivanju različitih oblika trgovine ljudima.

„Nastojali smo da prijavimo i upišemo transrodne osobe u biračke spiskove i uz pomoć nekoliko nevladinih organizacija, sedam trans osoba je uspešno prijavljeno,“ izjavio je nadležni za izborni proces.

Još nekoliko trans žena je prijavljeno, u okviru napora da se izvrši registrovanje, kako bi se podigla svest o značaju glasanja.

Trans osobe u Indiji često nemaju lična dokumeta, ili imaju dokumenta s neispravnim podacima o rodu, zbog čega im glasanje može biti uskraćeno. I dok su dokumenta u ispravnom rodu za trans osobe u Indiji dostupna putem internet portala od decembra 2020, i to bez preduslova dijagnoze rodne disforije, aktivisti/kinje ukazuju na činjenicu da mnoge trans osobe nemaju pristup kompjuteru.

To znači da su trans osobe u Indiji često isključene iz mreža socijalne pomoći, zbog čega je im je veoma teško da se zaposle ili obezbede smeštaj i stanovanje. Mnoge od njih završavaju na ulici, proseći ili baveći se seks radom kako bi preživele.

Trans žene koje će glasati zarađuju za život prošenjem 

Tri trans žene koje će danas glasati na izborima, Zarin, Hina i Monika, razgovarale su sa portalom India Today, o svojim životima, i o tome kako zarađuju za život prošenjem na železničkoj stanici.

„Kada god se voz zaustavi u stanici, ulazimo u voz i putnike molimo za novac. Neki smatraju da su naši blagoslovi dobri, i zato nam daju novac, ali nas mnogi drugi maltretiraju. Govore nam užasne stvari i nazivaju pogrdnim imenima,“ kaže Hina.

Zarin je pričala o selidbi u Gou: „ Videla sam mnogo seks radnica na plažama Goe, ali nisam želela to da radim, jer znam mnoge ljude koji su umrli od HIV-a. Jedna seks radnica mi je rekla da odem u Madgaon i tamo prosim na železničkoj stanici.

„To sam i uradila. Nisam nikada pre toga prosila, ali sam uspela da zaradim novac i zato sam ostala i otad se time bavim.“

Prevela i priredila: MJ

Izvor