Trans osobama u Litvaniji će najzad biti omogućeno da zakonski promene svoje lično ime bez prethodnog podvrgavanja operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Ministarka pravde, Evelina Dobrovolska, potpisala je naredbu kojom se dozvoljava pravna promena imena od 31. decembra 2021. godine.

Međutim, trans osobe koje žele da promene svoje ime u zvaničnim dokumentima i dalje će morati da dobiju potvrdu od litvanske ili evropske zdravstvene ustanove kojom se utvrđuje „dijagnoza transrodnosti“.

Novi propis stupa na snagu 2. februara 2022. i predstavljaće „važan korak koji će pomoći Litvaniji da omogući delimičnu implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava koja je doneta pre više od deset godina, kao i da konsoliduje standarde ljudskih prava,“ izjavila je ministarka pravde.

Trans prava u Litvaniji

Godine 2007, dvadesetosmogodišnji trans momak dobio je na Evropskom sudu u slučaju protiv Litvanije, a zbog propusta države da mu izda zvanična važeća dokumenta s podatkom o ispravnom rodu.

Sedmoro sudija donelo je presudu da Litvanija mora da uvede i implementira nove zakone u vezi sa promenom roda u roku od tri meseca ili da plati odštetu.

Tokom ovog slučaja 2007, godine, Evropski sud je proglasio da je litvanski zakon priznano pravo trans osoba da promene, ne samo svoj rod, već i svoj građanski status. Međutim, postojala je rupa u postojećem zakonodavstvu: zakon kojim se reguliše operacija prilagođavanja tela rodnom identitetu, iako kreiran kao predlog, tek je trebalo da bude usvojen.

U međuvremenu, trans osobama u Litvaniji nisu bile na raspolaganju odgovarajuće medicinske ustanove.

Litvanija tek treba da uvede bračnu ravnopravnost

Prema zakonima Evropske zajednice sve države članice obavezne su da „olakšaju život“ LGBT+ osobama, što znači da nad njima ne sme da se vrši diskriminacija.

Homoseksualnost je dekriminalizovana u ovoj većinski katoličkoj zemlji tek 1993, a ustavom je brak i dalje definisan kao zajednica muškarca i žene.

Gitanas Nauseda, predsednik Litvanije, žestoki je zagovornik onog što naziva tradicionalnim porodičnim vrednostima.

On se protivio „dženderističkoj propagandi“ i izjavio je da je brak moguć samo između muškarca i žene.

„Kao predsednik Republike Litvanije, uradiću sve što je u mojoj moći da tako i ostane,“ izjavio je na skupu maja 2021, dok su građani protestovali protiv predloga zakona koji bi omogućio uvođenje istopolnih građanskih zajednica.

Prevela: MJ

Izvor