Marija Šerifović iznenadila sve kada je na novogodišnjem koncertu ispred Skupštine razvila duginu zastavu.

Na gradskom dočeku 2022. godine u Beogradu, tokom poslednje pesme na sceni je osvanula dobro poznata zastava duginih boja.

Pevačica Marija Šerifović održala je 31. decembra spektakularan koncert ispred Skupštine u Beogradu, a njen nastup pamtiće se po mnogo čemu.

Osim neverovatne emocije koju je pružila publici, Marija je još jednom sve fascinirala glasom ali i oduševila jednim potezom. Naime, tokom poslednje pesme koju je pevala, iza Marije je na sceni osvanula zastava LGBT zajednice, kao i natpis: "Ljubav je zakon", što je bio slogan ovogodišnjeg Prajda i moto kampanje za usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima.

Kako stoji u jednom od komentara u kom ljudi hvale Marijin potez, i više je od simbola to što je zastava bila postavljena baš ispred Skupštine, jer upravo tu su zarobljne nade svih LGBTIQ osoba u Srbiji koje i dalje nemaju pravo na sklapanje istopolnih zajednica. Zakon koji je napisan i stavljen na raspravu pred poslanike još uvek nije izglasan, i o njemu se još nije ni razgovaralo, iako je prvobitno trebalo da bude usvojen početkom leta.

Nije pomoglo ni to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sve i da zakon bude izglasan, on neće staviti svoj potpis na isti, što je finalni korak u tome da zakon počne da se primenjuje.

Inače, dugina zastava je nasala 1978. kada ju je dizajnirao Gilbert Bejker za potrebe lokalne LGBT zajednice u San Francisku. Zastava se sastojala od osam pruga, a Bejker je svakoj boji pridao posebno značenje. Masovno je počela da se koristi kao simbol solidarnosti nakon što je 1978. stradao gej član gradskog veća San Franciska i gej aktivista, Harvi Milk.

Globalno prepoznat simbol LGBT pokreta zastava postaje 1985. kada je prihvatio InterPride (Međunarodno udruženje koordinatora LGBT povorki ponosa).