Organizacija Da se zna je juče promovisala svoj četvrti po redu izveštaj o incidentima protivpravnog postupanja nad LGBT+ osobama u našoj zemlji koji su bili dokumentovani tokom 2020. godine.⁣

Godišnji izveštaj “Podaci, a ne zvona i praporci 4” sistematično obrađuje dokumentovane incidente protivpravnog postupanja motivisane predrasudom prema seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu (SORI). U pitanju su jedini podaci ove vrste koji se mapiraju, budući da nijedna institucija Republike Srbije, i pored brojnih preporuka koje se ponavljaju iz godine u godinu, ne beleži broj napada na LGBT+ osobe, niti reakcije nadležnih organa na takve incidente.

Izveštaj su predstavili autori publikacije i aktivisti DSZ, Miloš Kovačević i Nikola Planojević, o dve studije slučaja iz perspektive pravnika govorio je Saša Lazić, a skup je otvorila Stefani Šilinglou iz Ambasade Velike Britanije.

Zločini iz mržnje i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili manje prepoznaje. Zabrinjavajuće je što 6 od 10 incidenata ostaje nevidljivo nadležnim institucijama, a zabeležen je i smanjen broj prijava tužilaštvu, odnosno podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, i to uglavnom zbog nepoverenja u institucije.

Izvor