U okviru međunarodnog foruma „Efektivna inkluzija LGBTIQ osoba“, održanog 16. septembra u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa, o društvenoj inkluziji LGBTIQ osoba u našoj zemlji, govorili su Ivo Čolović iz agencije CESID, dr Zorica Mršević, profesorka novosadskog Fakulteta za evropske pravno političke studije i članica pravnog tima organizacije Geten, Nikola Planojević iz organizacije „Da se zna“, Laura Pejak iz novosadske grupe „Izađi“ i koordinatorka programa javnog zagovaranja organizacije Geten, Jovanka Todorović.

Zorica Mrsević i Jovanka Todorović

 Aktivisti i aktivistkinje su podelile sa prisutnima realne probleme s kojima im se osobe iz zajednice obraćaju (poput nezaposlenosti, siromaštva, beskućništva, nasilja), a koji ostanu nepoznati jer ne dobiju medijsku pažnju ili sudski epilog.

Zorica Mrsević i Jovanka Todorović
Predstavljanje najnovijeg Getenovog istraživanja o stepenu društvene integrisanosti LGBTIQ osoba

 Na panelu su aktivistkinje Getena Zorica Mrsević i Jovanka Todorović predstavile najnovije Getenovo istraživanje o stepenu društvene integrisanosti LGBTIQ osoba u okviru koga su navele pozitivne primere, među kojima je najveća promena u odnosu na dosadašnja istraživanja, manja društvena distanca u odnosu na osobe iz LGBTIQ populacije kada su u pitanju poslovni i privatni odnosi. Nasuprot tom istraživanju, istraživanje agencije Cesid pokazalo je manje razloga za entuzijazam, jer su nalazi, po metodi slučajnog uzorka, pokazali da su diskriminacija i neprihvatanje LGBTIQ osoba i dalje zastupljeni u velikom stepenu.

 Priredila: JT