Španija je nedavno unapredila pionirski predlog zakona koji bi trans odraslim osobama omogućio da se samoodrede – ali aktivisti/kinje smatraju da nije sveobuhvatan.

Vlada Španije je odobrila nacrt zakona 29. juna, kojim bi se trans osobama starijim od 16 godina omogućilo da ažuriraju svoju oznaku za rod i ime u zvaničnim dokumentima bez preduslova prethodnog dobijanja medicinske dijagnoze.

Trenutno trans osobe u Španiji moraju da dobiju dijagnozu rodne disforije ili da budu na hormonskoj terapiji pre nego što zakonski mogu da promene svoje ime i oznaku za rod u zvaničnim ličnim dokumentima.

Prema ovom nacrtu zakona, osobe starosti između 14 i 16 godina moraće da imaju odobrenje roditelja kako bi mogle da isprave svoju oznaku za rod ili ime u dokumentima. Oni starosti između 12 i 14 godina moraće da dobiju dozvolu suda.

Maloletnim licima ispod 12 godina starosti biće dozvoljena promena imena, ali će morati da sačekaju još dve godine iza promenu oznake za rod.

Ministarka za jednakost, Irene Montero, izjavila je da Španija „ulazi u istoriju“ usvajanjem ovog nacrta zakona. Ona je rekla da ovaj zakon predstavlja „ogroman korak napred za LGBTI prava, a posebno prava trans osoba“ u zemlji.

Dodala je: „Smatram da ne šaljemo samo jasnu poruku kada su u pitanju zaštita i odbrana svih… već i čitavoj Evropi, a to je da ljudska prava i garantovanje slobode, dostojanstva i sreće svih, ko god da su i koga god vole, predstavljaju osnov evropskog projekta.“

Ovim zakonom će takođe biti zabranjena i gej, ali i trans konverzivna terapija, uvedene kazne za anti LGBT napade, a takođe će biti ukinuta zabrana kojom su lezbejski parovi bili sprečeni da registruju svoju decu pod prezimenom oba roditelja.

Španski zakon o samoodređenju predstavlja „brutalno odbacivanje“

Mar Kambrole, iz neprofitne organizacije Plataforma Trans, izjavila je da ovaj nacrt zakona potpuno podbacio u smislu zaštite prava trans maloletnih lica ispod 14 godina starosti i garantovanja prava migrantima koji su trans ili odbacuju koncept rodne binarnosti.

„Ovakav nacrt zakona predstavlja brutalno skraćivanje i odbacivanje naših zahteva, onoga za šta se zalažemo decenijama,“ rekla je Kambrole.

„Nacrtom zakona se ne razvijaju posebne javne politike i mere koje bi se odnosile na nazaposlenost trans osoba, ne bavi se protokolima za sprečavanje maltretiranja u obrazovnim centrima, ne pominje se model zdravstvene zaštite za nas, i ne dotiče se pitanja sporta.“

Saida Garsija iz nevladine organizacije Euforia, izjavila je da se nacrtom zakona zapravo ne štiti „samoodređenje, ukoliko postoje starosne granice i ograničenja“.

Španija je odbacila skuplji LGBT+ predlog zakona 18. maja, glasanjem sa 143-78.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) izveštava da bi ova verzija nacrta zakona „podržala samoodređenje dece pružajući deci i adolescentima pristup pravnom priznanju roda“. Dodali su i da bi taj predlog zakona omogućio upotrebu praznih polja kod oznake za rod, ili oznaka koje odbacuju koncept rodne binarnosti u zvaničnim ličnim dokumentima.

LGBT+ aktivisti/kinje su mesecima zahtevali od vlade da se usvoji ova verzija zakona o samoodređenju.

U martu mesecu ove godine, o čemu smo i izveštavali, trans aktivisti/kinje započeli su štrajk glađu zahtevajući bolje zakone kojima se štite prava trans osoba. Na stotine se ljudi okupilo s trans zastavama ispred skupštine u Madridu, kada je 70 aktivista/kinja najavilo da započinju štrajk glađu. Grupa je obećala da će istrajati dok koalicija socijalista i Podemosa ne uvede inkluzivan zakon kojim se štite prava LGBT+ osoba.

Prevela: MJ

Izvor