Predstavljeni rezultati istraživanja Stepen društvene integrisanosti LGBT+ populacije u Srbiji - Geten

Juče su na konferenciji za medije u Medija centru predstavljeni rezultati istraživanja Stepen društvene integrisanosti LGBT+ populacije u Srbiji. Prema rezultatima istraživanja, preko 90 odsto pripadnika i pripadnica LGBT+ zajednice doživelo je diskrimnaciju, razne vrste verbalnog nasilja, uvrede i pretnje.

Istraživanje, koje je sprovedeno u organizaciji Getena, pokazalo je i da preko 90 odsto LGBT+ osoba mora da skriva svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da postoje pomaci u stavovoma opšte populacije prema LGBT+ osobama, pa tako preko 70 odsto ispitanika/ica smatra da zaštita LGBT+ osoba protiv diskriminacije i nasilja mora da bude sprovedena.

Intervjuisanje putem onlajn upitnika i direktnog ličnog kontakta obavljeno je od 1. februara do 30. aprila i obuhvatilo je ukupno 1151 osobu – 687 punoletnih osoba iz tzv. opšte populacije (249 muškaraca i 438 žena) i 464 punoletnih osoba samoidentifikovanih kao pripadnica/pripadnika LGBTI populacije.

Cilj istraživanja je da se utvrdi stepen socijalne integrisanosti LGBTI osoba, kroz sagledavanje postojećih izazova, ali i uticaja niza momenata koji kako autorka istraživanja smatra, mogu imati potencijal za poboljšanje njihove socijalne integrisanosti, npr. redovno održavanje Prajdova, Merlinka festivala, redovno funkcionisanje Prajd Info Centra u centru Beograda, kao i rad i aktivnosti niza organizacija koje se bavi ljudskim pravima LGBTI osoba. Kao jedna od stavki naveden je i drugi mandat premijerke lezbejke - da je seksualna orijentacija premijerke Srbije u prethodne četiri godine u manjoj meri uticala na poboljšanje vidljivosti LGBTI populacije u javnosti smatra 25,3 odsto ispitanika/ca.

Jovanka Todorović, koordinatorka Getena, istakla je da su rezultati istraživanja pokazali da postoje pomaci u stavovoma opšte populacije prema LGBT+ osobama.

– Ono što se nije mnogo promenilo, a što je gorući problem je nasilje i diskriminacija. Skoro svaka LGBT+ osoba zna da se u njenoj okolini dešava nasilje – istakla je Todorović, dodajući da čak 94 odsto ispitanika/ica nije autovano.

Prema njenim rečima, za napredak u socijalnoj integrisanosti LGBT+ zajednice, ispitanici i ispitanice su navele kao najzaslužnije organizacije civilnog sektora, održavanje Merlinka festivala i rad Prajd info centra.

Što se tiče zakonodavnog okvira, dodala je Todorović, 93,5 ispitanika/ca smatra da je potrebno doneti Zakon o rodnom identitetu, a 97 odsto Zakon o istopolnim zajednicama.

Ona je istakla da opšta populacija (80 odsto) prihvata da radi za LGBT+ osobu, da budu kolege, da im LGBT+ osoba bude izabrani lekar, bebisiterka…

Todorović je istakla da je 81 odsto opšte populacije navelo da LGBT+ osobe nisu bolesne, a 91 odsto da homoseksualnost nije zarazna.

Zorica Mršević, autorka istraživanja, rekla je da je jedan od glavnih nalaza istraživanja neslaganje sa negativnim stavovima koji postoje u javnom diskursu.

– Mi smo spremni da pomislimo da su Srbi najgori, i da je ovde najstrašnije, a uopšte nije tako – navela je Mršević.

Prema rezultatima istraživanja među opštom populacijom, dodala je, sa negativnim stavovima prema LGBT+ osobama da neke zapadne zemlje lobiraju za prava LGBT+ populacije u nameri da smanje natalitet u Srbiji ne slaže se 79 odsto, da se zabrani LGBT+ propaganda kao u ruskim školama ne slaže se 75 odsto, da LGBT+ osobe doprinose snižavanju nacionalnog nataliteta ne slaže se 71 odsto ispitanih, da parade ponosa šire nemoral ne slaže se 66 odsto, da se izjednačavanje prava LGBT+ populacije protivi tradiciji, religiji i kulturi našeg naroda ne slaže se 65,5 odsto.

Preko 70 odsto ispitanika/ca smatra da zaštita protiv diskriminacije i nasilja mora da bude sprovedena, da se cene umetnička dostignuća 90 odsto, da u školama uči o ljudskim pravima LGBT+osoba 79 odsto.

– Da bolja integrisanost LGBT+ populacije doprinosi razvoju demokratije u potpunosti se slaže 78 ispitanika i ispitanica – navela je Mršević i dodala da 93 odsto njih smatra da crkve i verske zajednice ne doprinose socijalnoj integrisanosti LGBT+ osoba.

Što se tiče stavova LGBT+ osoba, Mršević je navela da preko 90 odsto ispitanih navodi da su doživeli diskrimnaciju, razne vrste verbalnog nasilja, uvrede, pretnje i da moraju da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

– To je alarm za sve nas i institucije – naglasila je Mršević, dodajući da LGBT+ osobe više pogađa siromaštvo, beskućništvo, nezaposlenost, a da je jedan od interesantnih rezultata taj da se prema istraživanju, najviše diskriminacije dešava u političkim partijama, pa u školi, porodici, sportskim društvima, studijama.

Anketarka Svetlana Janković istakla je da je ideja istraživanja bila i da se vidi šta misle ljudi iz manjih mesta.

Kako je naglasila, ispitanicima/cama iz opšte popilacije je „sve prihvatljivo samo ne u sopstvenoj familiji“.

Izvor

Foto: Medija centar