Skupština usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti - Geten

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da pita kandidatkinju da li planira brak ili rađanje dece, navodi ministarka.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije donete su jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

Mihajlović: Moderan krovni zakon o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

"Posle 2009. godine konačno smo dobili novi, moderan, krovni zakon u ovoj oblasti koji će omogućiti ženama i muškarcima jednake uslove da žive, rade i razvijaju se, jer jedino takvo društvo može da ide napred. Kao neko ko se godinama bori za bolji položaj žena i njihovo uključivanje u politički, ekonomski i društveni život zemlje, ne mogu biti ponosnija i srećnija danas", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija mnogo uradila poslednjih nekoliko godina u oblasti rodne ravnopravnosti, ali da je još dosta posla pred svima.

Izvor: RTS