Virdžinija je postala dvanaesta savezna američka država koja je zabranila odbranu zbog gej i trans „panike“, pošto je guverner Ralf Nortam potpisao predlog zakona koji je tim činom postao zakon u sredu, 31. marta.

Ovaj potez se poklopio s Međunarodim danom vidljivosti trans osoba i označava veliki korak napred za unapređenje prava LGBTIQ osoba u ovoj državi. Takozvana odbrana iz panike je pravna strategija kojom se od porote traži da utvrdi da su „seksualna orijentacija ili rodni identitet ili izražavanje žrtve odgovorni za nasilnu reakciju okrivljenog, uključujući tu čak i ubistvo“, prema navodima Nacionalnog udruženja pravnika za prava LGBTIQ osoba.

Zabranu je predložila napredna trans zakonodavka Danica Roum, i predlog zakona je izglasan sa 58 prema 42 u skupštini, a potom i sa 23 prema 15 u senatu, februara meseca.

Guverner Nortam je potpisao ovaj predlog zakona i proglasio ga zakonom u sredu, a Roum je na Tviteru objavila ovu divnu vest. Napisala je: „Hvala mom timu, pravnicima/ama i aktivistima/kinjama koji/e su svedočili, mojim kolegama/inicama koji/e su glasali za isti, i mom petnaestogidšnjem biraču, učeniku iz Manasas Parka koji je podneo ovaj zahtev za zabanu.“

Nortam je odgovorio na tvit, rekavši da je on „ponosan što je potpisao ovaj predlog zakona i to posebno na Dan vidljivosti trans osoba“. Postovao je i sliku trans zastave uz reči „trans prava su ljudska prava“.

Svedočenje u korist ove zabrane u državi Virdžinija dala je Džudi Šepard, majka Metjua Šeparda, gej studenta koji je mučen i ubijen 1998. Predstavnici LGBT organizacije Out & Equal takođe su svedočili.

Odbrana zbog LGBT+ panike do sada je zabranjena u 12 saveznih država, uključujući Virdžiniju, Havaje i Ilinois – i u glavnom gradu SAD, Vašingtonu, Okrug Kolumbija.

Zakon kojim se zabranjuje odbrana zbog gej i trans panike je predstavljen, ali još uvek nije usvojen u još 13 država. Ajova, Nebraska, Florida, Oregon, Novi Meksiko, Vermont, Nju Hempšir, Minesota i Masačusets, sve ove države su uvele zakonodavstvo kojim bi odbrana zbog LGBT+ panike bila zabranjena 2021. godine.

Država Merilend bi mogla da postane sledeća koja će zabraniti odbranu zbog gej i trans panike nakon što je skupština ove države jednoglasno usvojila predlog zakona u korist zabrane marta meseca. The Washington Blade izveštava da se očekuje da će odbor za pravna pitanja senata glasati za predlog zakona narednih nedelja.

Prevela: MJ

Izvor