Transrodni mladi u Alabami neće moći da dobiju negu u vidu blokatora puberteta, hormonskog tretmana ili operacije, na osnovu predloga zakona koji je usvojen 2. marta, na dan kada su se trans mladi i njihovi roditelji okupili ispred zgade senata u znak protesta.

Senatori su glasali sa 23 prema 4 za meru koju je predložio republikanac, Šej Šelnat. Predlog zakona sada ide u Predstavnički dom u kom je odbor nedavno usvojio skoro identičan predlog zakona. Prema ovim zakonima upotreba blokatora puberteta, horomonske terapije i operacija kao deo transspecifične nege koja se pruža maloletnim transrodnim licima smatra se od sad krivičnim delom. One koji prekrše ovaj zakon čeka kazna do 10 godina zatvora.

„Deca nisu dovoljno zrela da donose takve odluke o lekovima i operacijama. Čitava poenta je da se oni zaštite,“, kaže Šelnat.

Alabama je jedna od barem osam saveznih država gde konzervativni zakonodavci guraju takve mere, tvrdeći da ovakve odluke treba da se donose u zrelom dobu. Roditelji, trans mladi i medicinski stručnjaci koji se protive predlogu zakona tvrde da je ta zabrana opasna i da zakonodavci ne razumeju da je proces odobravanja hormonske terapije veoma dug.

„Ovaj zakon se predstavlja kao zakon koji štiti decu, međutim istina je da decu koja se rodno ne konformiraju ovaj zakon neće spasiti – već upravo suprotno, dovešće ih u opasnost,“ kaže Geri Pejdž Smit, majka transrodnog dečaka.

Ona kaže da njen sedamnaestogodišnji sin prima veoma male doze testosterona, ali je to bio „poslednji korak“ u dugačkom procesu koji se desio tek nakon godina i godina lekarskih konsultacija sa stručnjacima.

Roditelji i deca protestuju protiv usvajanje predloga zakona i zahtevaju prava za trans osobe ispred senata u Montgomeriju, Alabama, 2. marta, 2021.
Roditelji i deca protestuju protiv usvajanje predloga zakona i zahtevaju prava za trans osobe ispred senata u Montgomeriju, Alabama, 2. marta, 2021. (Jake Crandall//The Montgomery Advertiser via AP)

Doktorka Morisa Ladinski, pedijatar koja je radila s mnogim mladim trans osobama, izjavila je u Senatu da se genitalne operacije nikada ne rade na deci, i da se blokatori puberteta i hormonska terapija propisuju samo nakon dugog procesa konsultacija i dobijanja informisanog pristanka, nakon konsultacija, tj. savetovanja sa stručnjacima za metalno zdravlje i dobijanja supspecijalizovane medicinske nege.

Jedan od senatora, farmaceut po struci, rekao je da bi mogao da ide u zatvor zbog izdavanja blokatora pubereteta ili hormona na recept. „Ovaj zakon mora biti oboren.“

Drugi senator je izjavio da se zakonodavci mešaju u odluke medicinskih stručnjaka. „Mi se mešamo i u pravo porodica da donesu tu odluku,“ rekao je on.

Roditelji i deca protestuju protiv usvajanje predloga zakona i zahtevaju prava za trans osobe ispred senata u Montgomeriju, Alabama, 2. marta, 2021.
Roditelji i deca protestuju protiv usvajanje predloga zakona i zahtevaju prava za trans osobe ispred senata u Montgomeriju, Alabama, 2. marta, 2021. (Jake Crandall//The Montgomery Advertiser via AP)

Tokom debate Šelnat je priznao da nikada u životu nije razgovarao s mladom transrodnom osobom i da ne zna da se takva nega pruža igde u Alabami kad je prvi put najavio zakon prošle godine.

Takođe, on se usprotivio predlogu republikanca, senatora Toma Vatlija, da se u predlog zakona doda amandman kojim bi jasno bilo naznačeno da savetovanje može da se nastavi. Šelnat je rekao da želi da deci bude omogućeno da dobiju savetovanje, ali ne savetovanje kojim se potvrđuje rodni identitet koji je u konfliktu s onim po rođenju.

„Ne želimo da takve stvari potvrđuju, ‘Hej da, u pravu si, treba da budeš dečak ako si rođen kao devojčica‘“, izjavio je Šelnat.

Prevela: MJ

Izvor