Zakonodavac iz republikanske partije iz savezne države Florida, podneo je predlog zakona 11. februara kojim bi se, citiramo „trans muškarcima zabranilo da se takmiče u ženskim sportovima“ i niko nije siguran da čovek zna šta je izgovorio.

U pokušaju da testira trans inkluzivnu viziju koju je nedavno predstavio Džozef Bajden, koji je prvog dana predsedničkog mandata potpisao „najznačajniju LGBT+ izvršnu odredbu u istoriji SAD“, zakon koji je podneo Entoni Sabatini nastoji da zabrani trans devojkama da učestvuju u školskim sportskim takmičenjima.

To znači da bi odredba došla u direktan sukob s Bajdenovom odredbom koja sadrži sledeću rečenicu: „Deci treba da bude omogućeno da uče i obrazuju se bez brige o tome da li će im biti zabranjeno da koriste svlačionicu, toalet, ili da se bave školskim sportovima.“

Predstavnik države Florida podneo je zakon kojim će se van zakona staviti rodno afirmišuća zdravstvena zaštita za trans mlade, i postaviti prepreke pred trans tinejdžere koji žele da se bave sportom u školi.

Takve zabrane su, prema rečima aktivista/kinja, “diskriminatorne, štetne i nenaučne” i svoje uporište nalaze u antitrans mitovima.

Republikanski zakon bi „zabranio trans muškarcima da se takimiče u ženskim sportovima“ – Da li smo to dobro čuli/e?

„UPRAVO PODNET HB 935,” tvitovao je Sabatini, „predlog zakona kojim će se zabranjivati transrodnim muškarcima da se takmiče u ženskim sportovima u školi.“

Ali, samo malo, u tome i jeste stvar, Entoni. Trans dečaci NE ŽELE da se takmiče u ženskim sportovima.

I dok je neke korisnike/ce Tvitera zabavljala ova Sabatinijeva greška, zakon koji on nastoji da progura vrvi od antitrans retorike.

Predlog zakona, ukoliko bude bio donet, dozvolio bi samo učenicima ženskog pola“ da se takmiče u timskim sportovima „namenjenim samo ženama.“

Ovim predlogom zakona postalo bi protivzakonito za lekare s Floride da prepisuju lekove ili rade operacije kojima bi se detetov rod „menjao“ ili „potvrđivala“ detetova „percepcija“ sopstvenog roda koja je u „raskoraku“ s rodom koji im je pripisan po rođenju.

„I ženski sportovi i naša deca moraju biti zaštićeni od radiklanih društvenih eksperimenata,“ objasnio je on.

Ovo je ipak isti onaj Sabatini koji je bio član grupe republikanskih predstavnika/ca koji/e su želeli/e da podnesu četiri antiLGBT+ zakona u istom danu prošle godine pred istek Trampovog mandata.

Zakoni su se odnosili na teme kao što su uklanjanje kritičnih zaštita LGBT+ osoba na radnom mestu i legalizovanje traumatizujuće konverzivne terapije.

Prevela: MJ

Izvor