Rumunija izgubila pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog odbijanja da prepozna trans muškarce koji nisu operisani - Geten

Evropski sud za ljudska prava je presudio protiv Rumunije zbog odbijanja da prepozna rodni identitet dvojice trans muškaraca ukoliko se ne podvrgnu operaciji prilagođavanja tela.

Juče, 19. januara, Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rumunija kriva zbog kršenja člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, „kojim se propisuje pravo na privatan i porodičan život.“

Dvojica muškaraca, koji se u sudskim dokumentima pominju kao X i Y, državljani su Rumunije, starosti 44 i 38 godina. Njihovi slučajevi datiraju iz 2013. godine kada su im vlasti naložile da „nabave dokaze da su prošli kroz operaciju promene pola“ kako bi mogli da pravno promene svoja imena i rod.

Obojica muškraca su imali gornju operaciju i podvrgli se hormonskoj terapiji, i X je dobio tri medicinske potvrde da pati od „poremećaja rodnog identiteta“, ali lokalni sudovi su tvrdili da bi pravna promena roda bila „preuranjena“.

Njihovi zahtevi su odbijeni na osnovu toga što moraju da se podvrgnu i dodatnoj, donjoj operaciji kako bi bili priznati kao muškarci – a ta procedura je u Rumuniji teška, jer mnogi lekari neće da rade ovu operaciju, bez prethodno dobijenog sudskog naloga.

„Domaći sudovi su pred podnosioce zahteva, koji nisu želeli da se podrvrgavaju operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu, postavili jednu neverovatnu dilemu,“ stoji u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

„Oni su morali ili da se podvrgnu operaciji, što nije bila njihova volja – i na taj način se odreknu svog punog prava na poštovanje sopstvenog fizičkog integriteta – ili da se odreknu priznanja svog rodnog identiteta, koji je takođe deo prava na poštovanje privatnog života osobe.“

Evropski sud za ljudska prava tvrdi da su ovi muškarci gurnuti u situaciju da budu „ranjivi, anksiozni i uplašeni i poniženi“, što „nije u skladu s poštenom ravnotežom između opšteg interesa i ličnog interesa osoba u pitanju.“

Državi Rumuniji je naređeno da plati kaznu od po sedam i po hiljada evra (7 500) obojici tužitelja za nanošenje „emotivne boli“, kao i iznos od hiljadu i sto pedeset tri evra (1 153) kao nadoknadu jednom od muškaraca za dve operacije koje je imao.

Prevela: MJ

Izvor