Univezitet „Queen Mary“ u Londonu izdao je saopštenje u znak podrške svojim trans i rodno različitim studentima/kinjama i zaposlenima. Kako stoji u saopštenju, u svetlu intenziviranja transfobije, a posebno transmizoginije u društvu, univerzitet „Queen Mary“ želi da potvrdi podršku svim svojim trans i rodno različitim studentima/kinjama i zaposlenima. „Trans žene su žene, trans muškarci muškarci, a osobe koje se rodno ne određuju su deo našeg društva; svako ko tvrdi drugačije, negira identitete trans osoba i izaziva značajnu štetu zajednici koja je već izuzetno marginalizovana.“

U saopštenju piše da je ovaj univerzitet mesto na kom se štite i podržavaju borba i prava trans osoba, uključujući i pravo na pristup univerzitetskim prostorima u skladu s rodnim identitetom osobe. Takođe se navodi da se u prostoru univerziteta ne toleriše maltretiranje, vršnjačko nasilje, predrasude ili diskriminacija u vezi s bilo čijim rodnim identitetom i/ili trans statusom.

Univerzitet takođe podržava i pozdravlja reformu Zakona o rodnom identitetu iz 2004, kojom bi bio omogućen manje intruzivan, a više podržavajući proces pravnog priznanja roda u Ujedinjenom Kraljevstvu; isto tako, univerzitet podržava unapređenje zdravstvene zaštite i pružanja transspecifične nege trans i rodno različitim osobama, bez koje bi trans zaposleni i studenti/kinje univerziteta bili značajno uskraćeni.

U saopštenju koje potpisuju zamenica direktora i predsednik udruženja LGBTIQ zaposlenih na univerzitetu Queen Mary, pozvaju se svi oni koji iskuse maltretiranje, vršnjačko nasilje ili diskriminaciju u vezi sa svojim rodnim identitetom, da takve slučajeve prijave i dobiju podršku. Skreće se pažnja i na mere inkluzije trans studenata/kinja, i druge izvore u vezi sa rodno različitim identitetima i inkluzijom trans studenata/kinja na unverzitetu „Queen Mary“.

„Stojimo uz naše trans kolege i koleginice i studente/kinje, i nećemo tolerisati predrasude i diskriminaciju nad njima,“ piše u sapštenju univerziteta.

Prevela: MJ

Izvor