Preminula Dajana Pospiš - Geten

Dajana Pospiš, transrodna osoba koja je ranije bila članica ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, preminula je, nezvanično saznaje „Blic“.

Prema rečima prijatelja Dajane Pospiš, „pre četiri dana joj je zatajilo srce“.

Zvaničnu potvrdu o njenoj smrti, međutim, Blic nije dobio ni od MUP-a, niti od novosadske hitne pomoći.

Dajana Pospiš je pre tranzicije bila tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, a bila je i pripadnica zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, tada pod imenom Dolf Pospiš.

Kada je izašla iz zatvora ponovo je promenila ime u Dajana i počela proces tranzicije, tj. tretman hormonske terapije. Porodica nije mogla da se pomiri sa odlukom da ulazi u proces prilagođavanja tela rodnom identitetu i ubrzo su je se odrekli, kao i većina prijatelja.

Dajana je tako ubrzo završila kao beskućnica i živela jedno vreme u napuštenim katakombama Petrovaradinske tvrđave. Svoje postupke iz mračne prošlosti, zbog kojih je godine provela u zatvoru, pravdala je činjenicom da je pokušavala da pobegne od sebe.

- Zbog osude društva pobegla sam u ekstrem. Dugo sam sve to potiskivala u sebi, ali onda sam shvatila da ne moram da živim drugačije. Svi koji su me poznavali govorili su da sam dobra osoba i da treba da budem svoja i da više ne stavljam maske – pričala je nekada za „Blic“ Dajana.

Počela je da se bori sa depresijom, i nije krila da je imala teško detinjstvo i da je to na jedan tužan način obeležilo njen život.

- Bilo je loših i teških dana. Nisam u kontaktu sa majkom i uvek smo se slabo viđale. Ista situacija je i sa sestrom - kaže Dajana koja je jedan period života provela u Dečjem selu.

Dajanu su nekoliko puta napadali u Novom Sadu jer je bila transrodna osoba.

Dajana Pospiš je sahranjena juče na Novom groblju u Novom Sadu.

Izvor