Nakon Getenovog obraćanja Komisiji za transrodna stanja pisanim putem početkom marta, s upitom koji se ticao obavljanja prethodno zakazanih pregleda kod psihijatra i endokrinologa, a u svetlu novonastale situacije i u toku vanrednog stanja, obaveštavamo vas o odgovoru Komisije.

Komisija nas je obavestila da postupa po propisima Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja koji važe za sve građane/ke Republike Srbije tokom vanrednog stanja, te da se u skladu s tim u Urgentnom centru primaju hitni slučajevi, a svi ostali pacijenti/kinje treba da nastave sa primenom redovne terapije do okončanja vanrednog stanja. To znači da će zakazani pregledi biti otkazani dok traje vanredno stanje. Takođe, dodaju da je sve što ne zahteva hitnu (medikamentoznu) intervenciju poželjno odložiti do ublažavanja mera vanrednog stanja.

Članovi/ce Komisije shvataju interesovanje kao i potrebu trans osoba za stručnom pomoći, ali vanredno stanje u našoj zemlji podrazumeva da se na Klinici obavljaju samo hitni psihijatrijski pregledi koji su indikacija za prijem na odeljenje. Onlajn opcije regularnih pregleda na Klinici za psihijatriju, kao i pri Kabinetu za transrodna stanja ne postoje.

Prezakazivanja već zakazanih pregleda, odnosno zakazivanje novih termina pregleda na postojeći telefon Kabineta za transrodna stanja, biće moguća po ukidanju vanrednog stanja. Članovi/ce Komisije se nadaju da vanredno stanje neće još dugo trajati, i mole za strpljenje do nastavka njihovog uobičajenog režima rada.

Konsultacije u KCB „Dr Dragiša Mišović“ koje ne zahtevaju lekove mogu se obavljati onlajn. Inače je KBC „Dr Dragiša Mišović“ kao što je poznato, kovid bolnica, što znači da su njeni lekari uključeni u dežurstva te, do daljnjeg, nisu na raspolaganju za uobičajene kontrole i preglede.

Komisija izražava nadu da će se njihove kolege/inice svih specijalnosti koji su u prvim redovima borbe s epidemijom uspešno i brzo s istom izboriti i ubrzo vratiti svojim prethodnim zaduženjima.

Komisija takođe izražava nadu da će se trans osobe do tada čuvati pridržavajući se zvaničnih zdravstvenih instrukcija.

Priredila: MJ