Mađarski desno orijentisani premijer Viktor Orban ukinuo je prava trans osoba nakon proglašenja pandemije, u jednom od prvih poteza učvršćivanja autokratske vlasti.

U ponedeljak 30. marta, mađarski parlament odobrio je proširenje Orbanovih već opsežnih ovlašćenja, tako što mu je dao pravo upravljanja dekretom na neodređeno, što znači da više neće morati da konsultuje zakonodavce pre donošenja odluka.

Ovo ovlašćenje na snagu je stupilo u ponedeljak, i do ponedeljka uveče njegov zamenik Žolt Semjen predstavio je novi predlog zakona, kojim će ako bude bio izglasan, „rod“ biti zamenjen „polom po rođenju“ u svim zvaničnim dokumentima koji se izdaju u zemlji.

Posledica ovakvog poteza je ta da će mađarskim državljanima/kama biti onemogućena pravna promena roda, što je ogroman korak unazad za ljudska prava u ovoj zemlji.

Kako se podaci u zvaničnim dokumentima kao što su lične karte, vozačke dozvole i pasoši dobijaju iz matičnih službi, promena bi imala uticaj i na ova dokumenta.

U objašnjenju ovog predloga zakona stoji da tekući zakon ne definiše „rod“ na način na koji je on biološki određen, dodajući: „Rod koji se unosi u matične knjige zasnovan je na činjenicama koje utvrđuju lekari, a proglašava matična služba.“

U istom dalje stoji: „Pošto je potpuna promena biološkog roda osobe nemoguća, neophodno je da to stavimo i u zakon, dakle da rod kao što ne može da bude promenjen biološki, ne može biti promenjen ni u matičnoj službi.“

Poslednjih godina Orban je odbijao da se pridruži svojim evropskim susedima i podrži prava LGBT+ osoba, odbijajući da potpiše Istanbulsku konvenciju zbog njene definicije roda kao društvenog konstrukta.

Godine 2015, stavio je veto na sporazum kojim se sprečava diskriminacija LGBT+ osoba u Mađarskoj, a 2017. ugostio je i govorio u ime jedne anti-LGBT grupe u Budimpešti.

Njegov najnoviji predlog zakona predstavlja veliki problem za trans i osobe koje se rodno ne određuju, i posebno je problematično i uvredljivo što je donet veče pre Dana vidljivosti trans osoba.

Poslednjih godina Orban je žestoko kritikovan zbog sve većeg zanemarivanja sudske vlasti, medija, i stranih univerziteta, a nove hitne mere će ga učvrstiti u moći efikasno uklanjajući sve mere kontrole i ravnoteže između različitih nivoa vlasti.

Ovim zakonom će takođe biti uvedena zatvorska kazna za širenje dezinformacija o koronavirusu, što izaziva bojazan da će se koristiti da neutrališe kritičare vladinog pristupa.

Prevod: MJ

Izvor