Međunarodni dan vidljivosti trans osoba obeležava se 31. marta i posvećen je slavljenju trans osoba i podizanju svesti o diskriminaciji s kojom su svakodnevno suočene širom sveta.

Ovu manifestaciju osmislila je Rejčel Krendal 2009, kao reakciju na manjak LGBT manifestacija koje slave trans osobe, navodeći frustraciju da je jedini poznati trans dan, Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije kada se sećamo trans osoba žrtava zločina iz mržnje, ali kojim se ne priznaju i slave živi/e članovi/ce trans zajednice.

Trans osobe u Srbiji i u svetu i dalje su izložene situacijama diskriminacije, mržnje, i transfobičnog i transmizoginog nasilja, uključujući i verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog i nasilja u onlajn prostoru.

Zato zahtevamo više od vidljivosti - oslobođenje i adekvatno regulisanje svojih prava i položaja.

U Getenu, kroz revidiranu verziju našeg Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, zahtevamo potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim procedurama tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom.

Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati. U zajedništvu je naša snaga!

Ove godine zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, nećemo organizovati javno obeležavanje Dana trans vidljivosti kao prethodnih godina i ostajemo u domenu kampanje na društvenim medijma. Takođe nas možete naći i na:

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • LGBTIQ SOS telefonu
  • LGBTIQ Chat servisu

O mogućem nastavku rada trans grupe podrške u onlajn prostoru za vreme trajanja pandemije bićete blagovremeno obavešteni/e putem naših medija.

Priredila: MJ