Ajdaho zabranio trans i interseks učenicama da učestvuju u školskim sportskim takmičenjima - Geten

Iz nekog čudnog razloga, u sred panike izazvane koronavirusom, zakonodavci iz republikanske partije u američkoj saveznoj državi Ajdaho sastali su se prošlog ponedeljka kako bi doneli zakon kojim će trans i interseks učenicama biti zabranjeno da učestvuju u školskim takmičenjima u atletici.

Ko bi rekao da su mlade trans i interseks atletičarke takav prioritet u trenutnoj situaciji kada je proglašena pandemiju.

Lokalni aktivisti i aktiviskinje besni su zbog poteza koji, ukoliko bude izglasan i postane zakon nakon potpisa Breda Litla, postaće i prvi antitrans zakon donet u SAD ove godine, piše Vox.

Na šta se ovaj zakon odnosi i šta podrazumeva?

Prema rečima aktivista/kinja ovaj zakon nastoji da reši „problem“ koji i ne postoji, i nikom nije jasno zašto se njim bave u trenutku kada je u SAD zaključno s današnjim danom, (23. mart) 458 osoba preminulo od KOVID-19, a virusom je zaraženo skoro 35 070 ljudi.

Sudeći prema tekstu predloga zakona, ukoliko je pol mlade devojke doveden u pitanje od strane trenera suparničkog tima, ili adiminstratora ili roditelja, isti može biti dokazan donošenjem na uvid „potpisane lekarske potvrde, u kojoj se navodi pol učenice zasnovan isključivo na: unutrašnjoj i spoljašnjoj reproduktivnoj anatomiji učenice; normalnim nivoima endogeno proizvedenog testosterona; analizi genetskog sklopa učenice.“

„Ovaj predlog zakona nastoji da reši problem koji ne postoji, dok istovremeno zatvara vrata transrodnim učenicama-atletičarkama i zabranjuje im da učestvuju u aktivnostima školske zajednice,“ izjavila je Keti Grajsmajer, direktorka Saveza američkih građanskih sloboda.

„U Ajdahu nikada nismo smatrali da je problem to što trans devojčice i mlade devojke učestvuju u ženskim sportovima.

„Ovaj neustavni i zlonamerni predlog zakona sprečava trans devojčice i devojke da učestvuju u zajednici i izgrade i ojačaju samopoštovanje u sportu i sigurno će dovesti do parnice kojom ćemo braniti građanska prava transrodne zajednice Ajdaha.“

Škole u Ajdahu u trenutku objavljivanja ove vesti (17. mart) još uvek nisu bile zatvorene, dok su se zakonodavci bavili pitanjem do koje mere smeju da ograničavaju svakodnevni život ljudi, tako da se pitanje prioriteta zakonodavaca države Ajdaho samo nameće.

Prevela: MJ

Izvor