Bivša vojna analitičarka, Čelsi Mening, koja je lišena slobode zbog toga što je odbila da svedoči pred velikom porotom protiv Vikiliksa, pokušala je da izvrši samoubistvo ove nedelje, javlja njen pravni tim.U četvrtak, 12. marta, federalni sudija je izdao naredbu da se Čelsi Mening pusti na slobodu iz zatvora u Virdžiniji.

Bivša američka vojna analitičarka koja je prosledila stotine hiljada dokumenata i diplomatskih depeša Vikiliksu 2010. godine, u zatvoru je od maja prošle godine, kada je ponovo privedena zbog odbijanja da svedoči pred velikom porotom koja istražuje Vikiliks.

Ročište je bilo zakazano za petak, 13. mart.

Izdajući naredbu za oslobađanje Čelsi Mening, sudija Entoni Dž. Trenga je izjavio: „Sud smatra da pojavljivanje gospođice Mening pred velikom porotom više nije potrebno, i u tom smislu njeno zadržavanje u pritvoru više nema nikakvu svrhu.“

Trenga je odbacio zahtev Čelsi Mening da se kazne koje su joj nametnute zbog odbijanja da svedoči u istrazi povuku, i umesto toga naredio da Mening mora da plati kaznu od 256. 000 dolara.

U sredu su, predstavnici Čelsi Mening izjavili da je ona pokušala da izvrši samoubistvo u zatvoru u Aleksandriji, Virdžinija.

U izjavi su predstavnici Čelsi Mening rekli da je ona „ranije ukazala na to da se neće odreći svojih principa, čak ni po cenu života.

„Njeni postupci danas ukazuju na ogromnu snagu njenih ubeđenja, kao i veliku štetu koju nastavlja da trpi zbog toga što je lišena slobode.“

Dejna Lohorn, šerif Aleksandrije, izjavio je da je „incident rešen na profesionalan način i da je gospođica Mening bezbedna.“

Ostali detalji u vezi sa slučajem nisu objavljeni.

Mening je provela šest godina u vojnom zatvoru zbog svoje uloge u objavljivanju klasifikovanog vojnog i diplomatskog materijala 2010. godine od strane Vikiliksa, koji je stigao do medija putem portala kao što je Gardijan. Barak Obama je smanjio zatvorsku kaznu Čelsi Mening koja se odnosila na prosleđivanje dokumenata Vikiliksu 2010. godine. Mening je pomilovana u sklopu Obamine odluke koju je doneo tri dana pre isteka mandata o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne više od 200 zatvorenika.

Mening je već dvaput pokušala da izvrši samoubistvo tokom prvog boravka u zatvoru, gde je držana u samici, a jednom je štrajkovala glađu. Tokom boravka u zatvoru završila je proces tranzicije, odnosno prilagođavanje tela rodnom identitetu.

Mening je po drugi put ponovo zatvorena u martu 2018. godine. Puštena je na slobodu, pa ponovo lišena iste, kada je pred sudijom izjavila da „bi radije umrla od gladi, nego svedočila pred velikom porotom“.

Februara meseca ove godine pokrenula je peticiju da bude puštena na slobodu, upoređujući svoje iskustvo s odbijanjem Trampove administracije da se odazove pozivu kongresa na saslušanje.

Mening je napisala da je „bila odvojena od svojih voljenih, lišena sunčeve svetlosti, i da čak nije mogla da prisustvuje sahrani majke.“

Takođe je dodala: „Lakše je sada trpeti ove nedaće nego sarađivati kako bih dobila neku vrstu olakšice, a onda proživeti ostatak života znajući da sam postupila kako sam postupila iz sopstevnog interesa, a ne iz principa.“

Američki tužitelji istražuju Vikiliks već nekoliko godina.

Trenutno traže izručenje jednog od osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, iz Velike Britanije zbog njegove uloge u objavljivanju klasifikovanog vojnog i diplomatskog materijala 2010. godine.

Prevela MJ

Izvor