Jedan britansko-srpski državljanin postao je meta homofobnih siledžija, ali i državnih organa, zato što je kao pripadnik LGBT zajednice pokazao i da je vernik, piše NIN u novom broju u tekstu sve „Sve boje predrasuda“.

Teolog Nikolas Jovčić Sas, koji nikada nije živeo u Srbiji, neuobičajeno je, preko Fejsbuka, pozvan da se javi policiji prilikom sledećeg boravka u Srbiji sam ili sa advokatom.

Taj poziv Jovčić je dobio zbog slike Bogorodice sa oreolom u duginim bojama, koju je nosio na Paradi ponosa u septembru prošle godine u Beogradu.

Jovčić je ispričao za NIN da nije hteo da provocira već da je kao pravoslavac i pripadnik LGBT zajednice poslao poruku da Bogorodica pripada svim hrišćanima, uključujući i LGBT osobe.

Rekao je da su mu stizale preteće poruke iz Srbije u kojima su mu poručivali da će ga ubiti, upucati, obesiti, da treba ubiti njegovu porodicu, silovati, spaliti njihov dom i njih…

„Neki su mi čak slali slike prebijenih i ubijenih pripadnika LGBT populacije poručujući mi da to treba da se desi i meni“, navodi Jovčić.

Dodao je da u prvom trenutku nije mogao da veruje da se policija služi fejsbuk-mesindžerom kako bi nekoga pozvala u stanicu.

„Do tog trenutka osećao sam da se trauma zbog svega što sam doživeo povlači, ali je ovaj incident sve vratio na površinu na još gori način“, rekao je on.

Navodi da tom prilikom nije bio meta slučajnih homofobnih siledžija nego državnih organa.

„Sada me uznemirava policijac preko interneta i poziva na saslušanje jer sam rekao da Bog voli gejeve i da treba da ih prihvatimo. Moram da priznam da mi uopšte nije jasno zašto bi policiji palo na pamet da me ispituje i zastrašuje. Nisam prekršio nijedan zakon. Sa druge strane, odgovor se sam nameće u zemlji gde se sloboda govora na tako težak način krši od strane vlasti“, kazao je Jovčić.

Kako piše NIN, nije jasno da li se ova fejsbuk-istraga vodi po službenoj dužnosti ili po više privatnih krivičnih prijava koje su između ostalog podneli predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić i izvesni pokret Živim za Srbiju.

Teologa koji je diplomirao na londonskom Kraljevom koledžu terete u ovim prijavama da je počinio krivično delo raspirivanja verske mržnje i to protiv religije kojoj i sam pripada.

Izgleda da u Srbiji prava koja moraju da budu dostupna svim gradjanima, od cele srpske LGBT zajednice važe samo za premijerku Anu Brnabić, navodi ovaj nedeljnik.

Dodaje da sve druge LGBT osobe mogu da budu izložene progonu, ne samo od ekstremista protiv kojih zbog pretnji smrću Jovčiću nije ni pokrenut postupak, nego i policije koja njih proganja umesto onih koji im prete.

Izvor