Engleska: trans osobe će moći po prvi put da se samoodrede u upitnicima na sledećem popisu stanovništva - Geten

Na sledećem zvaničnom popisu, po prvi put, osobe će najverovatnije moći da navedu svoju seksualnu orijentaciju i da se samoodrede u pogledu roda.

Nova pitanja su otkrivena u pripručniku koji je izdala Kancelarija za nacionalnu statistiku pre probe koja će biti sprovedena sledećeg meseca za popis 2021. u četiri lokalne opštine u Engleskoj i Velsu – Karlajlu, Keredigionu, Hakniju i Tauer Hamletsu.

Prema uputstvima iz priručnika, stanovnicima ovih opština od 16 godina naviše biće postavljeno pitanje o terminu koji „najbolje opisuje“ njihovu seksualnost: strejt ili heteroseksualna; gej ili lezbejka; biseksualna; ili „neka druga seksualna orijentacija“, kao što je queer, aseksualna ili panseksualna.

Popis bi po prvi put mogao uključiti pitanja o seksualnosti i rodnom identitetu

Tu će se naći još neka opciona pitanja za ispitanike starosti od 16 godina naviše, putem kojih će moći da se rodno odrede, što će biti prvi put u Engleskoj i Velsu da se u popisu postavlja pitanje o rodnom identitetu.

Učesnicima/ama biće postavljeno pitanje: „Da li se vaš rod poklapa s polom koji vam je pripisan po rođenju?“

Oni će moći da odgovore s „da“ ili „ne“, uz to da ako odgovore negativno moći će da u posebnom polju opišu svoj rodni identitet, da li su transrodne osobe, osobe koje se rodno ne određuju, ili su rođeni/e kao interseks osobe.

Novi popis omogućiće ispunjenje specifičnih potreba trans, interseks i osoba koje se rodno ne određuju

Aktivsita/kinja i režiser/ka koja/i koja se rodno ne određuje kaže da bi ovo pitanje pomoglo da se izađe u susret specifičnim potrebama trans i interseks osoba.

„U smislu statistike, važno je da se transrodne osobe – uključujući i osobe koje se rodno ne određuju – i interseks osobe, popišu, zbog statistike opšte populacije i zbog pitanja zdravstvene zaštite.“

„Iskustva i potrebe transrodnih i interseks osoba mogu se razlikovati od onih opšte populacije, zato je važno da dobijemo statističke podatke koji to i pokazuju.“

„I zato je ovo dobar način da se trans i interseks osobama pruži prilika da budu prepoznate, da njihovi životi budu priznati.“

Popis u Ujedinjenom Kraljevstvu sprovodi se svakih deset godina, a poslednji je sproveden 2011.

Podatke za Englesku i Vels obezbeđuje ONS, dok dva različita tela rade istraživanje u Škotskoj i Severnoj Irskoj, pre nego što se rezultati spoje.

Foks Fišer, trans aktivista/kinja koji/a se ne identifikuje u pogledu roda, izjavio/la je da je ovaj priručnik dobar početak.

„Smatram da je ovo korak ka priznavanju iskustava trans i interseks osoba i njihovih specifičnih potreba i zahteva,“ izjavio/la je.

„Trenutno, posebno osobe koje se rodno ne određuju i interseks osobe imaju problem sa statistikom jer ne postoji način da budu zavedene, a ako bismo to omogućili svima na način koji odslikava njihov identitet, to bi nam pružilo i pokazalo prave brojke.

Međutim, druga trans aktivistkinja, Sara Braun, rekla je da ovo pitanje treba još promisliti, jer trans osobe koje imaju potvrdu o priznanju roda (Gender Recognition Certificate GRC) takođe dobijaju i izvod iz matične knjige rođenih koji potvđuje njihov pravi rod.

„Tim pitanjem se proverava da li se ono što ti piše u izvodu iz matične knjige rođenih razlikuje od tvog roda,“ izjavila je ona.

„Kao trans ženi sa potvrdom, u mom izvodu piše da mi je pol ženski.“

Predstavnica ONS - a je izjavila: „Tradicionalno pitanje u vezi s polom, koje postoji još od popisa iz 1801, da li ste muško ili žensko, ostaje isto.

„Kao i 2011, priručnik u čijoj su izradi mnogi učestvovali, moći će da pomogne onima koji nisu sigurni kako da odgovore na ovo pitanje o polu, uključujući i one koji su trans ili čiji se rod razlikuje od pola pripisanog im po rođenju.

„Za popis 2021. po prvi put, predloženo je i jedno pitanje o rodnom identitetu, za one 16 godina starosti i starije.“

U priručniku stoji da će novo pitanje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu omogućiti „organizacijama i lokalnim upravama i centralnoj vladi da razumeju koje su to usluge ljudima neophodne.“

Dodaje se da bi se informacije takođe koristile za praćenje ravnopravnosti osoba različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta, što bi pomoglo tome da svi budu tretirani pravedno.“

Prema priručniku, proba bi omogućila ONS - u pristup sistemima i procesima koje su ustanovili pre zvaničnog popisa za Englesku i Vels 2021, koji će i po prvi put biti digitalizovan.

Prevela: MJ

Izvor