Održan Međunarodni Prajd Forum - Geten

U okviru ovogodišnje Nedelje ponosa, Civil Rights Defenders i Beograd Prajd organizovali su još jedan Međunarodni Prajd Forum.

Od 2014. godine, Međunarodni Prajd Forum pruža platformu LGBT+ aktivistima iz Srbije i šireg regiona da obaveštavaju javnost o izazovima i prilikama zajednice u borbi za ljudska prava. Nakon uvodnih govora od organizatora foruma, četiri panel diskusije su se bavile sledečim temama: istorija EuroPride-a, 50 godina od Stonvolske pobune, aktivizam u vreme Jugoslavije, i LGBT+ aktivizam na Zapadnom Balkanu.

Iz Norveške je stigao Stajn Runar Ostigard, ispred Oslo Prajda i Asocijacije Evropskih Prajd Organizacija (EPOA), koja je odgovorna za dodelu EuroPride-a. Ove godine EuroPride ima poseban značaj u regionu, s obzirom na to da je Beograd podneo kandidaturu za domaćina najveće panevropske Prajd manifestacije u 2022. godini.

Takođe, na Forumu je govorio i legendarni LGBT+ aktivista iz SAD-a, Fred ‘Tree’ Sekvoja, ko je bio učesnik Stonvolske pobune u Njujorku 1969. godine. 

Na forumu su takođe govorili i Goran Miletić (Civil Rights Defenders, Beograd Pride) i Agata Milan Đurić (Geten).

Agenda: Međunarodni Prajd Forum

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Agata Milan Đurić
Goran Miletić
Stajn Runar Ostigard
Fred Tree Sekvoja

Izvor