Grupa od više destina građana protestovala je u centru Novog Pazara proteklih dana zbog promocije Nedelje ponosa, koja se inače održava u Beogradu od 9. do 15. septembra.

Novopazarski portali i grupe na društvenim mrežama, lažno su izvestili da je Parada ponosa trebalo da se održi u Novom Pazaru prošlog ponedeljka. Međutim, tog dana je trebalo da bude održana samo promocija Nedelje ponosa, koja počinje u Beogradu. Ipak, u Novom Pazaru ni ta promocija nije održana, zbog "preventivnih" protesta nekoliko desetina građana, koji su uzvikivali parole protiv LGBT populacije.

Okupljeni su u improvizovanoj koloni, u "navijačkom" raspoloženju, ali bez obeležja i transparenata, prošetali pešačkom zonom i u centrom grada pevali „Oj, Sandžaku, mjesto moje drago“ i uzvikujući „Gej parada, ponos Beograda“.

Uzvikivali su i "Novi Pazar!" i pevali navijačke pesme, prenosi RTS.

Sa društvenih mreža se poručivalo „Neće proći“, „Neće prošetati“… Izvor lista "Danas" u novopazarskoj policiji potvrđuje da je zahtev podnela Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda. To je trebalo da bude promocija beogradskog Prajda, ali su podnosioci zahteva odustali od organizacije.

Da je za prošli ponedeljak najavaljna Parada ponosa, lažna je vest koja se provlačila po lokalnim portalima i društvenim mrežama u Novom Pazaru. Navodno je iz Policijske uprave u ovom gradu, procurela informacija da je podnet zahtev za održavanje „Parade ponosa“, piše Danas. Sve to nije bilo tačno, jer takav zahtev nije ni postojao.

U prilogu lokalne SANA Press prema izjavama anketiranih građani preovladavaju konzervativni stavovi po pitanju LGBT populacije, a za Paradu ponosa ističu da se "ona ovde nikada neće održati" i da tako nešto "ne priliči njihovom gradu".

Iako smatra da "svi treba da žive slobodno", jedan od anketiranih ipak kaže da ne podržava održavanje Parade ponosa i da bi se, ukoliko bi se ona desil "osećao ugroženo i da je to loša poruka koja se šalje deci".

"Nemojte im pominjati", bio je prvi i jedini komentar jednog anketiranog Novopazarca, dugi su bili takođe kratki: "Ne podržavam i tačka", "Ni slučajno"...

Malo blaži stav imao je jedan mladić koji smatra da "neko veće eksponiranje ne bi bilo prihvatljivo ni za koga iz Novog Pazara".

Protestovali protiv nepostojeće "gej parade" u Tutinu

Pre nepunih mesec dana i Tutin se suočio sa pričom na društvenim mrežama da će biti održana Parada ponosa na ulicama tog grada. Aktivisti nekoliko političkih partija i verske zajednice izjednačili su dugine boje na mirovnoj i zastavu LGBT pokreta, pa su performans protiv nasilja nad ženama učesnica Festivala ženskog prijateljstva proglasili „gej paradom u Tutinu“.

Učesnice su nazvane bestidnicama, za poruke su bile „Tutinom će krv liti, gej parade neće biti“. Performans je održan, a skup je obezbeđivala policija.

Izvor