Nju Hempšir uvodi oznaku za rod X u vozačke dozvole - Geten

Nju Hempšir postaje trinaesta država SAD koja uvodi opciju X kao oznaku za rod u vozačkim dozvolama.

Stanovnici ove američke savezne države moći će da odaberu treću opciju za rod u svojim vozačkim dozvolama i državnim ličnim dokumentima od januara 2020.

Guverener Nju Hempšira, Kris Sununu, prihvatio je nacrt zakona kojim će se uvesti promene u zakon koji će biti donet 10. jula, iako ga još uvek nije potpisao.

Demokrata Džeri Kenon, koja je bila glavna zagovaračica nacrta zakona, izjavila je da je veoma zadovoljna, iako ga Sununu još uvek nije potpisao.

„To je dobro, jer iako imamo guvernera koji se u potpunosti i nužno ne slaže sa onim što stoji u nacrtu zakona, volja naroda će biti poštovana i zakon će biti ustanovljen,“ rekla je Kenon.

„Za osobe koje se ne identifikuju ni kao muškarci, ni kao žene, ovo je prilika da dobiju lična dokumenta u kojima će biti priznati kao takvi.“

Usvajanje nacrta zakona HB 669 znači da će od 2020. godine, osobe koje se rodno ne određuju u Nju Hempširu moći da imaju vozačke dozvole i ostala državna lična dokumenta koja adekvatno i ispravno predstavljaju njihov rodni identitet.

Devon Čafi, izvršna direktorka organizacije ACLU u Nju Hempširu, izjavila je, „Ova pobeda je veoma značajna za sve osobe ovde koje se rodno ne određuju, i još jedan je korak napred ka smanjivanju stigmatizacije i promovisanju jednakosti; takođe, veoma je važno što ćemo omogućiti da državna lična dokumenta budu tačna i afirmativna.“

„Prošle godine smo radili na tome da u zakon uključimo sveobuhvatnu zaštitu trans osoba od diskriminacije, a ove godine nastavljamo uspešno, rekla je Linda Džakovs, bivša menadžerka kampanje za organizaciju koja se bavi zaštitom prava trans osoba, Freedom NH.

„U protekle dve godine u Nju Hempširu, pokazali smo neverovatnu snagu i podršku trans i osobama koje se rodno ne određuju“, rekla je ona.

Dvanaest drugih država u SAD trenutno priznaje osobe koje se rodno ne određuju na državnom nivou. Najnedavnija promena došla je s Havaja, gde su opcije za osobe koje se rodno ne određuju dodate u vozačke dozvole, i uvedena je i zabrana „gej ili trans panike“ kao odbrane u slučajevima ubistva od 28. juna ove godine.

Prema Projektu o priznavanju interseks i osoba koje se ne određuju u pogledu roda,  još četiri američke države priznale su rod barem jedne osobe koja se rodno ne određuje u ličnim dokumentima, iako te promene nisu postale deo zakona.

Prevod: M. Jeremić

Izvor: pinknews.co.uk