Jukom: Neprimereno mešanje Vučića i ministara u pravosuđe - Geten

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Katarina Golubović ocenila je danas da izjave predsednika države i članova Vlade kojima se šalju poruke na koji način sudovi treba da postupaju, predstavljaju neprimereno mešanje u sudsku vlast i stvaraju utisak o zavisnom pravosuđu.

"Kao što je štetna bila prva preneta poruka da se oštro kazne učesnici skupa, koja se, na žalost, uvažila bez obzira na to što za izricanje najtežih kazni nije bilo osnova, tako je i štetna poruka da sudovi preispitaju postupanje po prvoj poruci", rekla je Golubović za agenciju Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da se kao čovek nada da će Apelacioni prekršajni sud osloboditi one koji su prekršajno osuđeni za učešće u demonstracijama proteklog vikenda.

"Pravosuđe ne sme biti posmatrano kao poslušnik vlasti", istakla je Golubović i dodala da ukoliko postoji iskrena želja da se neosnovano osuđena lica puste, da za to postoji pravno regulisan postupak.

"A to je da policija odustane od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka pre pravosnažnosti odluke i tima prizna svoju pogrešnu procenu", poručila je ona.

Golubović je podsetila i da je v.d. predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o radu sudova izjavio je da postoje "perfidni" politički pritisci na pravosuđe.

Izvor: N1