Hrvati u Beogradu menjaju pol - Geten

operacija_mHrvatski građani koji žele da promene pol već godinama zbog ove operacije odlaze u Beograd ili Sloveniju.

„Večernji list“, u tekstu pod naslovom „Mladić iz Osjeka operacijom u Beogradu postaće žena“, piše da hrvatski transeksualci u Beogradu sami plaćaju operaciju i troškove lečenja, koji ponekad dosežu i 10.000 evra, a da ih na promenu pola u našoj prestonici tera hrvatski zdravstveni sistem koji ne tretira ovu oblast.

Tako će Aleksandra (19) iz Osijeka u aprilu u beogradskoj Klinici za polni identitet operacijom koja košta 3.500 evra „postati“ prava žena. Dalje se kaže da „u hrvatskim bolnicama ne postoje timovi stručnjaka koji bi trans osobama omogućili da operacijom promene pol“.
Podaci naših stručnjaka govore da je u poslednjih 15 godina više od 150 osoba iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika i preko 100 stranaca odlučilo da im ovu delikatnu operaciju urade baš naši doktori, jer su po svojoj stručnosti nadaleko poznati. Zna se i da je Beograd postao centar „zubarskog turizma”. Englezi najviše dolaze da bi popravili zube, a razlog tome su cene koje su znatno niže u odnosu na one na zapadu i severu Evrope.

Izvor: 24sata