Vašington: učenicima od sad na raspolaganju opcija nebinarno - Geten

Obrazovni sistem državnih škola glavnog grada SAD postaće jedan od prvih u ovoj zemlji koji će porodicama omogućiti da u formularima za upis dece u škole odaberu i opciju „nebinarno“, umesto samo „M“ i „Ž“.

Planirano je da promena stupi na snagu ove školske godine, a odgovorni u školama Vašingtona, Okrug Kolumbija, izjavili su da je taj potez deo širih napora da se transrodnim i učenicima koji se rodno ne određuju omogući da se u učionicama osećaju sigurno i dobrodošlo.

„Mi u državnim školama Vašingtona cenimo ličnost deteta i predano smo radili na tome da omogućimo sigurnost i inkluzivnost u učionicama svim našim učenicima, zaposlenima i porodicama, bilo kroz različite mere, programe, grupe afiniteta ili kroz naše obrasce za upis. Ponosni smo na to što pružamo podršku i dobrodošlicu LGBTQ učenicima“, piše u izjavi za javnost.

Ova promena je došla nakon što se Trampova administracija potrudila da ograniči priznanje trans osoba na federalnom nivou, uz to da je Odeljenje za obrazovanje vlade odbacilo preporuke koje je uveo Obama, a koje su upućivale škole na to da se posebno odnose prema trans učenicima.

Prošle jeseni, Odeljenje za obrazovanje države Oregon takođe je uvelo mogućnost odabira opcije X u obrascima za upis u školu, koja je na raspolaganju roditeljima ukoliko im se deca ne određuju u okvirima koncepta rodne binarnosti.

U Mineapolisu takođe postoji način da porodice obaveste administraciju i nastavnike ukoliko se deca rodno ne određuju. Učenici takođe mogu da obaveste upravu škole ako koriste neko drugo ime umesto onog iz dokumenata.

Nebinarnost se odnosi na osobe koje svoje rodne identitete ne smatraju striktno muškim ili ženskim, a može se odnositi i na neke trans i queer osobe.

Ovi formulari za upis u škole u Vašingtonu, Okrug Kolumbija, omogućiće nastavnicima da budu upoznati s tim koji se od njihovih učenika identifikuju van okvira rodne binarnosti, umesto da ih o tome obaveštavaju njihovi roditelji. Predstavnici škola kažu da će im prikupljanje ovakvih podataka omogućiti da utvrde imaju li dovoljno resursa uključujući i rodno neutralne toalete i vannastavne aktivnosti.

Predstavnik organizacije Gender Spectrum, koja se bavi ljudskim pravima i rodnom inkluzivnošću posebno u školama, kaže da su se škole širom države bavile tim kako da u svoje datoteke uključe učenike koji se ne identifikuju u okvirima rodne binarnosti, i dodao da neke od njih nemaju logističkih mogućnosti za dodavanje treće opcije u obrasce za upis jer njihovi kompjuterski sistemi mogu da kategorizuju učenike jedino u muškom i ženskom rodu.

Često ne postoji ni politička volja da se ove prepreke prevaziđu, niti razumevanje toga zašto je uvođenje treće opcije važno.

Promenom obrasca za upis u vašingtonske škole šalje se važna poruka svim porodicama, ne samo onim s decom koja se rodno ne određuju. „To je prilika da pokažemo da podržavamo rodnu raznolikost kod dece, rekao je predstavnik organizacije Gender Spectrum, i to je nešto s čim će svi morati da se upoznaju i iskomuniciraju.“

Pretprošle godine glavni grad SAD uveo je rodno neutralne vozačke dozvole, u kojima je građanima dozvoljeno da biraju između muškog, ženskog i X kao oznaka za rod.

Majka jedne trans devojčice koja ide u školu u Vašingtonu, kaže da ova novina s obrascima ukazuje na jednu inkluzivniju obrazovnu zajednicu, i dodaje da će za svoju četvorogodišnju ćerku štiklirati polje „Ž“ jer se ona identifikuje kao devojčica.

Odnos prema transrodnoj deci u školama goruće je političko pitanje poslednjih godina u SAD. Trans učenici širom zemlje tužili su lokalne vlasti zbog onemogućivanja pristupa toaletima koji su u skladu s njihovim rodnim identitetom.

Vrhovni sud SAD je pretprošle godine vratio slučaj Gevina Grima na niži federalni sud, koji je presudio u Grimovu korist i utvrdio da je škola prekršila njegovo ustvano pravo time što mu je zabranila pristup muškom toaletu.

Tramp je prošlog meseca izjavio da njegova administracija razmatra promene načina tretiranja trans osoba koje su predviđene zakonom, kao i izmenu definicije roda tako da se rod izjednači s polom osobe.

Prevela: MJ

Izvor: No longer just male or female: D.C. schools to give families a third option with ‘non-binary’