Saopštenje povodom Dana sećanja na žrtve transfobije 2018 - Geten

Povodom obeležavanja 20. Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR), koji se održava 20. novembra 2018[1], tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje kao i svake godine izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu[2], kako bi ujedinila glasove koji podižu svest o ovom danu i zločinima iz mržnje prema trans i rodno različitim osobama, kao i odala poštu životima onih koji bi možda bili/e zaboravljeni/e.

Nažalost, ove godine zabeleženo je 368 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018, što ukazuje na uvećanje za 43 slučaja u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, i 73 slučaja u poređenju s 2016. Većina ubistava desila se u Brazilu (167), Meksiku (71), SAD (28) i Kolumbiji (21), što znači da sada imamo 2981 prijavljenih slučajeva u 72 zemlje širom sveta između 1. januara 2008. i 30. septembra 2018.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Nasilje nad trans i rodno različitim osobama se često poklapa sa drugim vidovima opresije u društvu, kao što su rasizam, seksizam, ksenofobija, i mržnja prema seksualnim radnicama/ima i njihova diskriminacija. Od prijavljenih slučajeva ubistava trans i rodno različitih osoba čije je zanimanje bilo poznato, 62 procenta čine seksualne radnice. U SAD, većina trans osoba koje su ubijene i čija su ubistva prijavljena bile su obojene trans žene i/ili američki urođenici (85%), a u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Španiji - zemlje u koje trans i rodno različite osobe iz Afrike i Centralne i Južne Amerike najviše migriraju, 65 procenata od prijavljenih žrtava ubistva bile/i su migrantkinje/i.

Izveštaj Globalne trans perspektive u vezi sa zdravljem i dobrobiti biće objavljen u decembru na ovom linku.

Za više informacija, možete se obratiti koordinatoru TvT projekta, Lukasu Beredu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Napomene:

[1] Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

[2] Projekat The Trans Murder Monitoring (TMM, Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa.

Prevela: MJ

Izvor: transrespect.org