Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je zakon jasan i da se jednako odnosi na sve građane Srbije, uključujući i ministra.

Ona je to izjavila povodom odbijanja ministra Nenada Popovića da postupi po njenoj preporuci i uputi izvinjenje LGBT osobama.

"S obzirom na to da teče zakonom utvrđeni rok za postupanje ministra Popovića po preporuci, poverenica navodi da neće davati nikakav komentar. Nakon isteka roka za postupanje po preporuci, dalje ćemo postupati u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima", navodi se u saopštenju. 

Poverenica je dodala da će se u svom radu i dalje držati Ustava i zakona. 

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je ranije da ne želi da prihvati preporuku poverenice za ravnopravnost i izvini se LGBT zajednici, jer smatra da nije prekršio zakon niti ikoga uvredio. 

Ministar je na svom nalogu na Tviteru, povodom vesti "Roko ima dve mame, Ana dvojicu tata: Prva gej slikovnica osvaja region, u planu na srpskom", napisao: "U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata". 

U mišljenju koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela po pritužbi LGBT organizacija Gayten-LGBT i Regionalni info centar ocenjeno je da je Popović diskriminisao LGBT osobe i naloženo mu je da u roku od 15 dana od prijema mišljenja objavi pismo izvinjenja LGBT osobama, da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju LGBT osobe i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.

Izvor: "Zakon isti za sve, pa i za ministra Popovića"