Organizacija Gayten-LGBT je danas, 23. avgusta 2018. primila odgovor Poverenice za zaštitu ravnopravnosti na pritužbu koju smo podneli protiv ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića, da je svojom izjavom prekršio zakon o zabrani diskriminacije.

„Mišljenje je doneto povodom pritužbi udruženja Gayten-LGBT i Regionalni info centar podnetih protiv Nenada Popovića, ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. U pritužbi je navedeno da je ministar Nenad Popović, na svom Tviter nalogu, povodom vesti „Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata: Prva gej slikovnica osvaja region, u planu na srpskom“, objavljenje u jednom dnevnom listu, izjavio sledeće: „U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da „ROKO IMA DVE MAME, A ANA DVOJICU TATA!“. Podnosioci pritužbi smatraju da su na ovaj način diskriminisani građani i građanke Republike Srbije drugačije seksualne orijentacije, uključujući one koji planiraju ili već imaju decu, jer istopolne porodice u Srbiji postoje bez obzira na odsustvo pravne regulative. U izjašnjenju ministra Nenada Popovića navedeno je da ova izjava predstavlja njegov lični stav, iznet na njegovom ličnom nalogu na društvenoj mreži Tviter i ne predstavlja stav Vlade Republike Srbije, te da je Srbija demokratično društvo u kojem se svakom građaninu garantuje pravo na slobodu izražavanja mišljenja, pre svega članom 43. Ustava Republike Srbije. Istakao je da njegova izjava ne predstavlja bilo kakvu diskriminaciju, niti diskriminatorno postupanje koje se zasniva na seksualnoj orijentaciji, da nije imao nameru da izneošenjem takvog stava bilo koga uvredi, te da žali ako se neko našao uvređenim.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo je postupak u kom je razmatrao navode iz pritužbi i izjašnjenja, sadržaj izjave ministra Nenada Popovića, kao i poruke koje je ministar Popović poslao. Prilikom analize izjave, Poverenik je uzeo u obzir važnost slobode izražavanja, s jedne strane, ali i zabranu uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponžavajuće i uvredljivo okruženje, s druge strane.

Poverenik je stoga dao mišljenje da je ministar Nenad Popović povredio odredbe člana 12. Zakona o zabrani diskriminacije. Ministru Nenadu Popoviću je data preporuka da objavi pisano izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije u roku od 15 dana od dana prijema ovog mišljenja sa preporukom, te da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.

Gayten-LGBT pozdravlja ovakvu odluku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Naše reagovanje od 3. maja 2018. možete pogledati ovde.
Odluku u intergralnoj verziji možete pročitati ovde.

Priredila: MJ